maandag 2 juli 2012

Stoppen met roken met één simpele prik?

Ondanks de vele hulpmiddeltjes op de markt stellen deskundigen dat bijna 80 procent van de 'afgekickte' rokers binnen een half jaar weer begint. Om daar een einde aan te maken, wordt momenteel een 'DNA-vaccin' ontwikkeld dat antilichamen tegen nicotine aanmaakt en de verslaving permanent doet verdwijnen.

Onderzoekers van het Weill Cornell Medical College in New York stellen dat slechts één naaldprik genoeg zal zijn om een levenslange bescherming te bieden tegen het hunkeren naar nicotine.

Het vaccin bevat genen die geprogrammeerd zijn om antilichamen aan te maken die nicotine neutraliseren voor het onze hersenen bereikt, waar het normaal gezien de zone prikkelt die de verslaving in leven houdt door ons een aangenaam gevoel te geven. De injectie zorgt er bovendien ook voor dat de lever deze antilichamen doorlopend aanmaakt om ervoor te zorgen dat er altijd genoeg op voorraad is in de bloedstroom.







Getest
Op dit moment werd het vaccin getest op muizen. De dieren kregen nicotine toegediend en de antilichamen bleken de stroom naar de hersenen voor 85 procent tegen te gaan. Gevolg? Er werd geen impact geregistreerd op gedrag, bloeddruk en hartslag, iets wat roken doorgaans wel doet. Testen op mensen staan op het programma binnen twee jaar. De 'wonderprik' zelf wordt binnen een jaar of vijf op de markt verwacht, als het veilig en effectief bevonden is. Er wordt zelfs gedacht om hier op termijn een schoolvaccin van te maken dat moet voorkomen dat tieners beginnen te roken.

Controversieel?
Andere deskundigen zijn van mening dat deze ontdekking veel potentieel heeft, maar tegelijkertijd ook heel controversieel is. Ze stellen zich dan ook de vraag of het ethisch verantwoord is om zo een drastische en blijvende verandering te veroorzaken in iemands lichaam terwijl er andere, minder ingrijpende behandelingen op de markt zijn.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten