maandag 5 november 2012

Kenianen verbranden eigen familieleden levend

Lynchpartijen om eigenaar te worden van lucratieve gronden die aan oudere familieleden toebehoren: het is Kenia de dag van vandaag schering en inslag. Het alibi voor de daders is telkens hetzelfde. Ze beschuldigen hun verwanten van hekserij, voldoende reden om hen uit de weg te ruimen. Sommigen worden levend verbrand, anderen doodgeslagen met machetes.

Vooral de grond langs de kustlijn van de Indische Oceaan is in Kenia een begeerd goed, meldt de Daily Mail. Schrijnend is daarbij het verhaal van de 100-jarige Sadaka Muruu, die 12 hectare grond bezit in het kustgebied van de Kilifi-provincie. De hoogbejaarde vrouw kreeg van haar kleinkinderen te horen dat ze haar levend zouden verbranden als ze haar gronden niet verkocht aan investeerders. De vrouw zou naakt uit haar huis gesleept zijn en door haar verwanten beschuldigd zijn van hekserij.

Opvangcentrum
Dat Muruu haar verhaal nog kan navertellen, heeft ze te danken aan een plaatselijke wethouder, die haar op het nippertje uit de klauwen van haar familie kon redden.

Dit jaar alleen al zouden in Kenia ruim 50 mensen ouder dan 60 gelyncht zijn vanwege vermeende hekserijpraktijken. Sommigen werden levend verbrand, anderen werden doodgeslagen met machetes, zoals de 79-jarige Thomas Barawa, die in augustus omkwam slechts vier weken nadat zijn vrouw hetzelfde lot had ondergaan. Veel geld vragen de daders overigens niet voor hun 'zaakjes': nog geen 40 euro.

Bewijsmateriaal
De politie staat in deze zaken vaak machteloos. Meestal ontbreekt het bewijsmateriaal omdat de slachtoffers te bang zijn om te getuigen tegen hun eigen verwanten. De meeste slachtoffers die ontsnappen aan de dood, keren nooit meer naar huis terug uit angst voor een nieuwe confrontatie met hun familieleden. En zo krijgen die laatsten uiteindelijk waar ze naar op zoek waren: de lucratieve stukken grond van hun naasten.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten