zondag 12 januari 2014

Winterspelen aan de Russische rivièra

© anp.



Met nog enkele weken te gaan, is het Russische Sotsji klaar voor het begin van de Olympische Spelen. Toen de stad de Spelen in 2007 kreeg toegewezen, omschreef president Vladimir Poetin het als 'een unieke plek'. Sindsdien is 'Sotsji' het paradepaardje geworden van Poetin, waar hij miljarden in heeft gestoken.

Sotsji zelf is een subtropisch zwemparadijs: veel groen, hotels en kuuroorden. De stad strekt zich uit over meer dan 100 kilometer aan de oevers van de Zwarte Zee en wordt ook wel de Russische rivièra genoemd. De Russen vieren er al sinds het begin van de Sovjettijd hun zomervakantie.

Maar achter de stad liggen de bergen. Daar is het winter en ligt het skigebied. Een tunnel verbindt warm met koud. Als het aan de Sotsji-kant van de tunnel in februari 10 graden boven nul is, staat men bij de uitgang tot de knieën in de sneeuw.

Aan de andere kant van de bergen ligt ook de Noord-Kaukasus. Dat is de armste en meest gewelddadige regio van Rusland, waar onder meer Tsjetsjenië ligt. Het is de reden voor vrees voor terroristische aanslagen en een enorme veiligheidsoperatie.



De afgelopen jaren zijn kosten noch moeite gespaard om van 'Sotsji' een succes te maken. Niet alleen qua veiligheid, maar ook qua accommodaties. Toen Sotsji in 2007 de Olympische Winterspelen kreeg toegewezen, had de badplaats waar president Poetin een zomerhuis heeft niet eens een ijsbaan. Die moest nog worden gebouwd.

Een leger van tienduizenden arbeidskrachten heeft de afgelopen jaren gebouwd aan moderne stadions in Sotsji en wintersportvoorzieningen in de bergen, waar voorheen helemaal niets was. Met 50 miljard dollar zijn het de duurste Winterspelen ooit. De transformatie in Sotsji en de bergen is dan ook groot.

Niet iedereen is daar gelukkiger van geworden. Enkele duizenden families moesten gedwongen verhuizen. Bouwvakkers werden uitgebuit en moesten dagen van 12 uur maken. Volgens Human Rights Watch kregen arbeidskrachten soms niet betaald. Van buitenlandse werkers werd zelfs het paspoort ingenomen.

Ook de ooit levendige homoscene in Sotsji heeft te lijden gehad. 'Jaar na jaar is het aantal homo's hier afgenomen', aldus mede-eigenaar Roman Kotshjagov van de gayclub Majak Cabaret. 'Ze zijn nu bijna allemaal verdwenen'.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten