vrijdag 5 december 2014

Amerikanen en Britten wakker door mysterieuze knallen


Een SR-71 Blackbird veroorzaakt mogelijk harde knallen in het luchtruim van de VS en het Verenigd Koninkrijk. © anp.


In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten (VS) zijn de afgelopen dagen enorm harde knallen gehoord. Het lawaai hield inwoners uit hun slaap. Aanvankelijk dacht men dat er vuurwerk werd afgestoken, maar mogelijk is er toch iets meer aan de hand. De nachtbrakers geven nu geheime bommenwerpers de schuld. Dat meldden Britse media gisteren en vandaag.

De eerste knallen werden vorige week gehoord in het Britse Manchester. De brandweer rukte uit, maar vond niets. Ook afgelopen zaterdag klonken knallen, vlakbij de legerbasis Gatterick. De politie startte een groot onderzoek met terreurexperts, helikopters en speurhonden die gespecialiseerd zijn in explosieven. Het onderzoek leverde opnieuw niets op.

Knallen
Bezorgde inwoners van Manchester en omgeving gooiden het fenomeen op meteorietinslagen, aardbevingen of legeroefeningen. Ook ruimtepuin leek een optie.

Dat laatste is volgens wetenschapsschrijver David Dickinson echter niet aan de orde. ,,Het is waar dat bijvoorbeeld satellieten die terugkomen naar de aarde en dan de atmosfeer binnendringen, een luide knal kunnen veroorzaken die over een enorme afstand te horen is. De Russische satelliet Kosmos 2251 is de enige satelliet die ingepland stond voor terugkeer. De tijd van binnenkomst is echter niet, gelijk aan die van de knallen." De schrijver voegt er aan toe dat als het de terugkeer van de Kosmos 2251 betreft, dit echt wel te zien is. Tenzij het bewolkt is boven Groot- Brittannië.

#loudbangs
Op twitter werd massaal getweet over de knallen. De hashtags #loudbangs en #omgwereallgonnadie werden veelvuldig gebruikt. De knallen werden gehoord in onder meer Londen, Bedfordshire, Glasgow, North Devon, Leicestershire, West Sussex, Glasgow, Edinburgh, maar ook in de VS.

Ook volgden er veel grappen op sociale media over het fenomeen. ,,De buurman moet nu echt stoppen met zo luid te snurken", aldus Dr C.M Wong. Ook een verlovingsfeest met vuurwerk misstond niet voor een grapje; ,,Ja, de harde knallen (#loudbangs) zaterdagnacht waren van ons!"




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten