woensdag 1 februari 2012

'Ewold hield geen rekening met ontvoering'

De 52-jarige vogelliefhebber Ewold Horn uit het Groningse Termunten is vandaag in het zuiden van de Filipijnen ontvoerd door een groep zwaarbewapende overvallers.
Samen met Horn werden ook zijn Zwitserse vriend Lorenzo Vinciguerra (47) en een Filipijnse gids ontvoerd. Een andere Filipijn wist te ontkomen en hulp in te schakelen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde vanmiddag de ontvoering. De Filipijnse autoriteiten hebben het ministerie van de ontvoering op de hoogte gebracht. Details wil Buitenlandse Zaken niet vrijgeven.

Contact
'Ik heb hem vorige week voor het laatst gesproken', vertelt de vriendin van Horn aan AD.nl. 'Hij heeft eerst in Zwitserland Lorenzo opgehaald en toen zijn ze samen naar de Filipijnen gegaan. De laatste jaren maakt hij niet zo veel meer van deze reizen. Volgens mij was hij in 1994 al een keer in dat gebied geweest. Toen waren er ook al wat Duitsers ontvoerd.'

Zwaarbewapend
Horn en Vinciguerra waren met gidsen vogels aan het bekijken op de eilandengroep Tawi Tawi, vlakbij het Maleisische deel van het eiland Kalimantan. Vijf aanvallers, bewapend met pistolen, geweren en zelfs een granaatwerper, dwongen het drietal in een speedboot te stappen. De Filipijnse politie legde de schuld bij de gidsen. Die zouden geen beveiliging voor de Nederlander en de Zwitser hebben geregeld.








Nog niets gehoord
Bij zijn vertrek had Ewold geen rekening gehouden met een eventuele ontvoering. 'En ik heb het mezelf in de loop der jaren wel afgeleerd om me zorgen te maken bij die verre reizen,' zegt zijn vriendin.

Officieel heeft ze nog niets gehoord over de ontvoering. 'Een kennis belde me net op dat hij iets op teletekst had gezien van een Zwitser en een Nederlander die ontvoerd zouden zijn. En ja, dan tel je 1+1 op, en dan belt u me op. Je leest wel eens over dat soort dingen, maar nu komt het allemaal wel heel erg dichtbij. En wat willen ze dan? Geld hebben we niet.'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt alle reizen naar Tawi Tawi en andere eilanden in de regio. In het gebied zijn radicaalislamitische opstandelingen actief, maar het is niet bekend of zij achter de ontvoering zitten. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist.
(Eric Borsje)


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten