maandag 2 april 2012

Australische premier 'heeft meer last van vooroordelen dan Obama'

'Denk je dat het zwaar is om een Afrikaans-Amerikaanse president te zijn? Verplaats je eens in mijn schoenen: een atheïstische, ongetrouwde vrouw zonder kinderen die premier is.' Die grap maakt de Australische premier Julia Gillard regelmatig tegenover de Amerikaanse president Obama. De twee zijn 'goede maten' en bespreken regelmatig de vooroordelen waarmee ze te maken hebben.

Dat zou Gillard onthuld hebben in een speech die zij afgelopen week hield tijdens een privédiner voor potentiële geldschieters in Sydney. Dat schrijft de Sydney Morning Herald vandaag op basis van anonieme gasten die uit de school zouden zijn geklapt.

Gekscherend
De socialistische minister Chris Evans, die ook bij het etentje aanwezig was, heeft bevestigd dat Gillard dat 'gekscherend' gezegd heeft. 'Om haar uitdagingen met die van Obama te vergelijken, gebruikte ze een beetje lichte humor', aldus Evans. Woordvoerders van de premier willen niet ingaan op opmerkingen die zij in de privésfeer heeft gedaan.






De 50-jarige Gillard is niet alleen de eerste vrouwelijke premier van Australië, maar ook de eerste premier die bij haar beëdiging niet op de Bijbel heeft gezworen, én de eerste premier die niet getrouwd is met haar partner. Ze woont samen met de voormalige kapper Tim Mathieson.

Dikke kont
Ook is Gillard regelmatig het doelwit van opmerkingen over haar figuur. Door haar spitse neus en rode haar wordt ze vaak vergeleken met een heks. De bekende Australische feministe Germaine Greer zei onlangs op nieuwszender ABC Television in niet al te aardige bewoordingen dat Gillard langere jasjes moet dragen. 'Je hebt een dikke kont Julia, wen er maar gewoon aan', aldus Greer.

Oppositieleider Tony Abbott zei later tijdens een openbare gelegenheid dat Greer daar helemaal gelijk in had, maar moest later noodgedwongen zijn excuses daarvoor aanbieden.

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten