woensdag 4 april 2012

'We betalen 2 keer zoveel aan zorg als 12 jaar terug'

De gemiddelde Nederlander betaalt nu twee keer zoveel aan de zorg als 12 jaar geleden. Dat komt echter niet omdat we ongezonder leven; onze gezondheid neemt juist toe. Volgens onderzoeksinstituut NYFER ligt het er aan dat het geld voor de zorg te weinig doelmatig wordt besteed.

In 2012 komen de zorguitgaven per gemiddelde Nederlander uit op ongeveer 5600, berekende het instituut. In 2000 was dat de helft.

Uit het onderzoeksrapport 'Integrale zorg in de buurt' komt naar voren dat niet zozeer de vergrijzing van de samenleving een rol speelt bij de forse toename in zorguitgaven. Slechts 15 procent van de toename is te wijten aan de vergrijzing, wordt geconcludeerd.

Het grote knelpunt: zorgaanbieders interesseren zich te weinig voor doelmatigheid. Het zou ze te veel gaan om de geleverde zorg in plaats van de gezondheid of de kwaliteit van leven. Daardoor wordt er te weinig geïnvesteerd in preventie en verbetering van de leefstijl.

Deelname aan maatschappij
De onderzoekers stellen dat de zorg er meer op gericht zou moeten zijn dat mensen aan de maatschappij kunnen blijven deelnemen. De zorg zou laagdrempelig moeten zijn en beter moeten worden georganiseerd. Verschillende zorginstanties, zoals het ziekenhuis, de thuiszorg en de apotheek, moeten kortom beter met elkaar samenwerken.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten