donderdag 14 maart 2013

Video die eindigt met explosie: de laatste dag van een zelfmoordenaar

Een video die de Syrische rebellengroep Jabhat al-Nusra online heeft geplaatst, biedt een zeldzaam kijkje in wat de laatste dag van een zelfmoordenaar lijkt. In de documentaire van nog geen twaalf minuten zien we hoe hij nog even op Google Maps naar zijn doelwit kijkt, emotioneel afscheid neemt van zijn vrienden en uiteindelijk (gefilmd van grote afstand) ontploft.

Het gezicht van de zelfmoordenaar is in de video onzichtbaar gemaakt, of zit verstopt achter een skimasker. Alleen zijn 'strijdersnaam', Abu Islam, wordt genoemd. In het blog The Lede wordt opgemerkt dat hij met een Syrisch accent praat - het is dus zeer waarschijnlijk dat het een Syrische jongen is, en geen buitenlandse strijder.

Na een intro van ruim een minuut, begint de film met een boodschap van de martelaar, waarin hij de uitlegt waarom hij de aanslag pleegt en zijn ouders voorgoed vaarwel zegt. In de volgende scène maakt hij grapjes en lacht hij. De cameraman vraagt hoe het voelt om straks een vrachtwagen vol met explosieven een checkpoint in te rijden, en hij laat vanachter zijn masker een brede lach zien. 'Ik doe het om God een plezier te doen', zegt hij daarna. Die wetenschap vindt hij een grotere beloning dan het paradijs en de maagden die op hem wachten.








Huilen
Daarna is te zien hoe Abu Islam afscheid neemt van zijn vrienden op een veranda, volgens een tekst onder in beeld enkele minuten voor hij vertrekt. Sommigen van zijn kameraden lachen, anderen huilen. 'Ik voel groot verdriet, werkelijk', zegt de jongen. 'Maar mijn passie voor God is groter, groter dan wat dan ook. Ik wil tegen mijn broeders in de jihad en moslims in het algemeen zeggen nooit op te geven totdat de islamitische wet over de hele wereld is geïmplementeerd.'

Vervolgens is de truck te zien, die Abu Islam zal laten ontploffen, en zie je hoe hij met hulp van Google Maps nog een keer doorneemt welke weg hij moet nemen. De video eindigt met opnames van de truck die wegrijdt, gefilmd vanuit een auto achter hem, waarop een zwarte jihadistische vlag wappert. De laatste beelden zijn die van een explosie en rookkolommen, en kreten 'Allahu Akbar, Allah is Groot!'

Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten in Londen, dat is gelieerd aan de rebellen, is er op 26 januari van dit jaar een aanval geweest op een regeringscheckpoint bij het stadje Quseir. Hierbij is zeker een persoon om het leven gekomen: een jongen met de naam Abu Islam.



Bron
Lees ook: Assads militaire kracht gehalveerd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten