donderdag 6 maart 2014

NAVO: Krim-crisis gevaarlijkste situatie sinds Koude Oorlog

De Oekraïense premier Jatsenjoek en secretaris-generaal van de NAVO Anders Rasmussen © epa.





De NAVO heeft Rusland vandaag opnieuw opgeroepen om de troepen op het schiereiland de Krim terug te laten keren naar hun bases. De Verdragsorganisatie blijft achter Oekraïne staan, liet secretaris-generaal Anders Rasmussen weten.

'Oekraïne is een gewaardeerde en al lange tijd partner van de NAVO. In deze moeilijke tijden staat de NAVO achter Oekraïne, staat de NAVO achter Oekraïnes soevereiniteit, integriteit en achter de fundamenten van het internationaal recht', aldus Rasmussen.

De crisis op de Krim escaleerde vandaag, nadat het parlement op het schiereiland een decreet uitvaardigde waarin het zei aansluiting te zoeken bij Rusland. Oekraïnse militairen worden sindsdien als bezettingsmacht beschouwd. Zij moeten zich overgeven en aansluiten bij het Russische leger of de Krim verlaten. Een referendum over dit vraagstuk werd vervroegd en geldt alleen nog maar als formaliteit.

Volgens Rasmussen gaat de crisis 'niet alleen over Oekraïne', maar heeft deze 'ernstige gevolgens voor de veiligheid en stabiliteit voor de Euro-Atlantische regio in zijn geheel. We staan duidelijk voor zwaarste bedreiging van de Europese veiligheid sinds het einde van de Koude Oorlog.'

'Boven alles roepen we Rusland op zich aan zijn internationale verplichtingen te houden en een einde te maken aan de militaire escalatie op de Krim. We roepen Rusland op zijn troepen terug te trekken op de bases en af te zien van elke vorm van interventie elders in Oekraïne', aldus Rasmussen.

De volledige tekst van de verklaring van Rasmussen staat hier.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten