vrijdag 13 juni 2014

'Iran open voor samenwerking met VS in Irak'

Rohani beloofde eerder een constructieve rol in gesprekken over vrede in Syrië © reuters.



Het sjiitische Iran is zo gealarmeerd door de opmars van het soennitische ISIS in Irak dat het land bereid is om met de Verenigde Staten samen te werken. Dat verklaart een hoge Iraanse ambtenaar tegenover persbureau Reuters. Teheran wil samen met Washington terug vechten, ondanks langlopende spanningen tussen beide landen.


'We kunnen met de Amerikanen samenwerken om de opstand in het Midden-Oosten te beëindigen' zei de ambtenaar, verwijzend naar de gebeurtenissen in Irak. 'We zijn zeer invloedrijk in Irak, Syrië en vele andere landen.' Volgens de ambtenaar, die Reuters alleen op voorwaarde van anonimiteit wilde spreken, bespreken de islamitische leiders van Iran het idee voor samenwerking momenteel intern.

Teheran ziet de opmars van ISIS als een grote bedreiging voor de regionale stabiliteit. Gisteren zei de Iraanse president Hassan Rohani dat Iran 'zal vechten tegen het geweld en terrorisme' in Irak. Volgens de Britse krant The Times zijn er speciale Iraanse eenheden naar Irak gestuurd.

Gemeenschappelijk belang
Teheran beschuldigt de Verenigde Staten al jaren van pogingen om het land te marginaliseren. Iran wil worden erkend als een belangrijke speler in de regionale veiligheid. Daarnaast is er al tien jaar lang een patstelling met het Westen over het nucleaire programma van Iran.

Tegelijk zijn er een aantal gemeenschappelijke bedreigingen, zoals de groeiende macht van Al-Qaeda in het Midden-Oosten. Bovendien zijn de betrekkingen tussen Iran en Washington iets verbeterd sinds de verkiezing van president Rohani in 2013, die 'constructieve betrokkenheid' met de rest van de wereld beloofde.




Bron
Lees ook: Sjiitische leider roept op tot vorming regering voor alle Iraki's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten