dinsdag 9 december 2014

Britse 'weerbom' brengt ons land storm en natte sneeuw

Archiefbeeld © anp.


Een ware 'weerbom' komt vanuit Groot-Brittannië onze kant op en brengt storm, regen en natte sneeuw. In het Verenigd Koninkrijk dalen de temperaturen tot onder de -4 graden en voor grote delen van het land is dan ook een weeralarm afgegeven. Meteorologen van Weerplaza spreken wat Nederland betreft over 'onstuimige decemberdagen'.

De gevreesde storm hangt nu nog boven Groenland en het westen van IJsland. Die trekt komende dagen richting het Verenigd Koninkrijk, met een pluim over Nederland. ,,In Nederland krijgen we hier in de nacht van dinsdag op woensdag mee te maken," stelt meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza.

Het gaat in ons land voornamelijk om regen, wind en misschien natte sneeuw. Ook donderdag en vrijdag krijgt Nederland te maken met opvallend forse windstoten. Gewaarschuwd wordt voor een drukke ochtend- en avondspits.

Ontploffing
Het stormachtige en winterse weer zorgt volgens Britse media voor een verkeerschaos, elektriciteitsstoringen en overstromingen in kustgebieden van het Verenigd Koninkrijk. Britse meteorologen spreken over de 'eerste opmerkelijke noordwestelijke ontploffing van het jaar'. Vanavond breekt in het Verenigd Koninkrijk de koudste nacht van de week aan met temperaturen rond de -4 graden.

Met de weersvoorspelling komt in Nederland een einde aan de stabiele weerssituatie van afgelopen weekeinde. ,,Herfstweer," zo concludeert de meteoroloog, die de heftige weersverwachtingen van de Britten nuanceert. ,,We krijgen er wel mee te maken, maar in Nederland heeft de storm niet zoveel om het lijf als in de rest van Europa. Daar is het volop winterweer. Vooral in Schotland gaat het morgen in de loop van de dag fors sneeuwen. Dat geldt ook voor Duitsland."




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten