zaterdag 13 december 2014

Hijskraan mislukt aanzoek boort zich bij berging wéér in dak

Een gespecialiseerd bergingsbedrijf moet uitkomst bieden bij situatie rond de omgevallen hoogwerker in IJsselstein. De hijskraan kantelde tijdens een huwelijksaanzoek en belandde in een dak van een woning. Het bergen van de kraan mislukte vanochtend. Tijdens de tweede val boorde deze zich nog dieper in de woning. Inmiddels zijn zes woningen ontruimd. Niemand raakte gewond. ,,Mijn op zolder slapende dochter had een engeltje op haar schouder'', zegt de bewoonster van de getroffen woning.

Op dit moment worden voorbereidingen voor takelen omgevallen kraan getroffen. Naar verwachting kan takelen over uur beginnen. Het takelen zelf duurt naar schatting 2 uur. Er is grote publieke belangstelling. Mogelijk worden voor het takelen nog extra huizen ontruimd Burgemeester Kallen van IJsselstein laat weten erg blij te zijn dat er geen slachtoffers zijn gevallen.

Een man had de hoogwerker gehuurd om zijn vriendin op verrassende wijze ten huwelijk te vragen
. Die actie ging zaterdagochtend tamelijk mis: de kraan kantelde en belandde op het dak van de achterburen. Daar waren op dat moment drie mensen in huis, maar niet op zolder. De woning is onbewoonbaar verklaard. Het gezin gaat naar een hotel. ,,Mijn dochter sliep op zolder. Die was net haar bed uit. Die had echt een engeltje op haar schouder. Anders was ze er niet meer geweest,'' vertelt de bewoonster.

Het gezin wist dat de kraan over hun huis zou gaan. ,,Het idee was leuk.'' Ze had nooit gedacht dat het zo mis zou gaan. ,,Dit is zo onwerkelijk. En vervolgens ging het weer mis bij de poging de omgevallen kraan op te takelen. Je weet niet wat je overkomt."

Steeds schuiner
Stefan Slootjes, eigenaar van Slootjes Kraanbedrijf, vertelde vanochtend aan het AD hoe het misging. ,,Het bakje moest steeds schuiner, en uiteindelijk zijn we iets te ver doorgeschoven. Waarschijnlijk stond de kraan niet helemaal goed gezekerd en is hij daardoor omgevallen,'' vertelt Stefan Slootjes. Het is nog onduidelijk wie de kraan bestuurde op het moment van het ongeval.

Het bedrijf van Slootjes hielp belangeloos mee met de actie. ,,Het was een leuke opdracht, waarvoor de klant niet hoefde te betalen. We waren een paar straten verderop gaan staan zodat het niet op zou vallen.'' Over de schade maakt hij zich geen zorgen: ,,Daar zijn we voor verzekerd, dus dat zal goed opgelost worden.''

Shock
De man die zijn vriendin ten huwelijk wilde vragen, wist zelf ongedeerd uit het bakje van de kraan te klauteren. Buurtbewoonster Sophie Bos zag het bakje met de man vallen toen de kraan omviel. ,,Ik ben er meteen naar toe gerend om te kijken of hij gewond was. Hij was helemaal in shock. Helemaal wit. Hij is er zelf uitgeklommen en bij zijn vriendin naar binnen gegaan.''

Ook volgens de brandweer is de man ontzettend geschrokken. De politie heeft hem gehoord en vond het goed dat hij met zijn verloofde vertrok. Het stel zou kaartjes hebben voor een weekendje Parijs. ,,Die reis was gepland'', aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Toen enkele uren later een tweede kraan de eerste omhoog probeerde te takelen, viel die weer terug en maakte het gat in het dak alleen maar groter. Omdat de twee hoogwerkers er nog staan, en deels in het huis, kan de brandweer nog niet controleren of de constructie van de omliggende huizen is verzwakt.

Burgemeester Marianne Kallen van IJsselstein is aanwezig om de mensen een hart onder de riem te 
steken

© ap.



Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten