zondag 4 januari 2015

Nederlandse moskeeën schroeven beveiliging op

De El Ouma Moskee in Den Haag © ANP.


In heel Nederland schroeven moskeeën de beveiliging op, uit vrees voor een aanslag. De afgelopen dagen verschenen op internet oproepen om in Nederland gebedshuizen in brand te steken, net zoals in Zweden is gebeurd. Moslimorganisaties deden afgelopen weekend aangifte, vanwege de bedreigingen.

'Te beginnen vanaf morgen, een landelijke brandbommendag tegen moskeeën.' En: 'Maar dan wel tijdens het gebed, opruimen die hap.' Het is een greep uit de reacties die afgelopen weekend op sociale media verschenen. Zonder gene, met naam en toenaam, reageren mensen juichend op berichten over drie aanslagen op moskeeën in Zweden.

Imam Yassin Elforkani noemt het 'misselijkmakend'. De vertegenwoordiger van het CMO, de koepelorganisatie van 380 moskeeën in Nederland stuurde dit weekeinde een brandbrief aan minister Ivo Opstelten. Elforkani wil zo snel mogelijk met de minister om tafel gaan zitten. ,,Dan kunnen we kijken hoe serieus we deze signalen moeten nemen.''

Onderzoek
Dat er mensen in Nederland zijn die niet terugdeinzen voor acties tegen moskeeën, bewijst onderzoek van Ineke de Valk van de Universiteit van Amsterdam. Zij publiceert binnenkort haar bevindingen, waaruit blijkt dat van de naar schatting 475 moskeeën in ons land er tenminste 174 de afgelopen 10 jaar te maken hebben gehad met 'incidenten'. De gebedshuizen ontvingen dreigbrieven, er werden varkenskoppen achtergelaten, vernielingen aangericht en brand gesticht. Een derde van de getroffen moskeeën maakte zoiets jaarlijks of vaker mee.



Nederlandse moslims vrezen dat het geweld in Zweden leidt tot een toename van incidenten in ons land, zeker gelet op de reacties op internet. Elforkani ziet in zijn thuisstad Amsterdam dat moskeebezoekers vooral bezorgd zijn over hun kinderen, die in het weekend lessen volgen in de moskee. ,,Als imam word ik er zelf ook angstig van.'' Elforkani weet dat in onder meer IJmuiden, maar ook in Utrecht de beveiliging is opgeschroefd.

Burgerwachten
Op andere plekken zijn burgerwachten ingesteld, zegt het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders dat daartoe vorige week opriep. ,,Er wordt op straat gepost, of in de moskee geslapen," zegt bestuurslid Aissa Zanzen. Andere moskeeën hebben bewakingscamera's opgehangen.


Ook in Den Haag wordt actie ondernomen. Vanwege de spanningen in Schilderswijk speelt de lokale islamitische Partij van de Eenheid al langer met het idee voor een burgerwacht. ,,We willen de komende week het voortouw nemen om een burgerwacht in de regio op te zetten. Je moet niet denken aan een groep gespierde mannen, maar aan extra ogen en oren,'' zegt raadslid Arnoud van Doorn.

Zanzen is net als Elforkani en Van Doorn geraakt door het feit dat er zo openlijk wordt gesproken over het afbranden van moskeeën. De eerste twee hebben al aangifte gedaan, Van Doorn gaat deze week naar de politie. Zanzen: ,,Ik herken Nederland hier niet in. Ik maak me zorgen over de toenemende spanningen. Mensen komen steeds meer tegenover elkaar te staan.'' Zanzen wacht met smart op een reactie vanuit de overheid. ,,Ik hoop dat ze in actie komen, dat ze ons steunen. Ook de politie. Ze moeten dit serieus nemen.'' Elforkani onderschrijft dat het belangrijk is dat moskeeën er niet alleen voor komen te staan. ,,Dit is ook een verantwoordelijkheid van de politiek.''

Oproep
De Rotterdamse lokale islamitische partij NIDA roept burgemeester Aboutaleb op om de veiligheid van moskeeën in Rotterdam met 'de nodige inzet en middelen te waarborgen'. "Net zoals we de veiligheid en godsdienstvrijheid van onze joodse instellingen adequaat waarborgen", aldus fractievoorzitter Nourdin El Ouali.

Een woordvoerder van het ministerie van justitie laat weten dat de 'deur van de minister altijd openstaat'.




Bron
Lees ook: Moskeeën zetten burgerwacht in tegen brand

Geen opmerkingen:

Een reactie posten