vrijdag 17 juli 2015

ISS-bemanning vlucht capsule in voor ruimteafval


© afp.


De astronauten van het internationaal ruimtestation ISS zijn donderdag wegens naderend ruimteafval tijdelijk de Sojoez-capsule ingevlucht.

Een deel van een Russische satelliet vloog voorbij, uiteindelijk op een veilige afstand van 3 kilometer, zo twitterde NASA donderdag. Dat de bemanning zich in veiligheid bracht, was een veiligheidsmaatregel. Gewoonlijk is NASA eerder op de hoogte van rondvliegend ruimteafval en wijzigt het ISS koers. Deze keer kwam de melding pas anderhalf uur van tevoren.

De drie astronauten zaten een uur in de capsule die makkelijk toegankelijk is. Ze hoefden daarvoor hun ruimtepakken niet aan te trekken. Het was slechts de vierde keer in het 16-jarige bestaan van het internationale ruimteschip dat de Sojoez-capsule gebruikt werd.

Troep
Enkele minuten nadat het afval het ISS was gepasseerd, keerden de astronauten al terug naar het ruimtestation. Momenteel zijn de Amerikaan Scott Kelly en de Russen Michail Kornijenko en Gennadi Padalka in het ISS gestationeerd. 'Blij dat er geen aanvaring was', twitterde astronaut Kelly. 'Geweldige afstemming met internationale teams op de grond. Fantastische training.'

De hoeveelheid rondzwevend ruimteafval is nog nooit zo groot geweest. Het Amerikaanse ministerie van Defensie houdt zo'n 22 duizend stukken afgedankte satellieten, uitgebrande raketten en andere troep in de gaten.




Bron
Lees ook : Nieuwe bemanning gelanceerd voor ruimtestation ISS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten