woensdag 30 september 2015

VS uit 'ernstige zorgen' over Russische aanvallen in Syrië


’Russen bombarderen tegenstanders Assad’

Beschadigde gebouwen en een minaret in de Syrische stad Talbisah nabij Holms. Inzetje: de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken. © afp.


Rusland heeft woensdag luchtaanvallen uitgevoerd in Syrië. De bombardementen zijn volgens Franse diplomatieke bronnen niet gericht op stellingen van Islamitische Staat (IS), zoals Rusland stelt, maar op andere tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad. De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken John Kerry heeft laten weten 'ernstig bezorgd' zijn over de berichten dat Rusland de Syrische oppositie bombardeert.

Kerry zegt er geen probleem mee te hebben dat Rusland IS-stellingen aanvalt. ,,Als Rusland echt als doel heeft IS te verslaan dan verwelkomen we de acties'', aldus de minister. ,,De aanvallen op gebieden waar IS niet actief is roept echter wel de vraag op wat de werkelijke intenties van Rusland zijn.'' Kerry zei verder dat de VS bereid zijn om met Rusland in gesprek te gaan over de luchtaanvallen. Die gesprekken kunnen volgens hem zelfs al deze week plaatshebben.

Ook de NAVO is bezorgd over berichten dat de Russische luchtaanvallen in Syrië niet op doelen van Islamitische Staat waren gericht. Dat zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg van het bondsgenootschap woensdagavond tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten. De Noor voegde toe dat hij vooral bezorgd is omdat Rusland zijn aanvallen niet heeft afgestemd met die van de westerse coalitie die door de Verenigde Staten wordt geleid.

De Noor vroeg de Russen om liever een diplomatiek weg naar de oplossing van de burgeroorlog te zoeken. ,,Ik dring er bij Rusland op aan een constructieve en coöperatieve rol in de strijd tegen IS te spelen en te streven naar een politieke oplossing van het conflict. Assad steunen helpt daarbij niet", aldus de secretaris-generaal.

Amerikaanse zegslieden suggereerden eerder woensdag al dat de Russen, op de eerste dag van hun officieel bekendgemaakte luchtaanvallen, IS niet bestookten. Een kleine gewapende oppositiegroep, het Vrije Syrische Leger (FSA), die door het Westen wordt gesteund, zegt slachtoffer te zijn.

,,Het gebied ten noorden van Homs is niet in handen van IS, maar van het Vrije Syrische Leger'', aldus een lid van het rebellenleger, ex-legermajoor Jamil al-Saleh. Russische en Syrische gevechtsvliegtuigen zouden ten noorden van Homs, in al-Rastan en Talbisah, zware bombardementen hebben uitgevoerd.

Onderzoek
Het bergachtige gebied waar de aanvallen plaatsvonden, is volgens de Amerikanen geen plek waar IS-extremisten zich ophouden. Het is volgens Josh Earnest, woordvoerder van het Witte Huis, echter nog te vroeg om exact vast te stellen welke doelen door de Russische bombardementen zijn getroffen. Hij zegt dat het ministerie van Defensie momenteel onderzoek doet naar de Militaire activiteiten van Rusland in Syrië.

Rusland heeft de Verenigde Staten gevraagd onmiddellijk het luchtruim van Syrië te verlaten en op te houden met de luchtaanvallen. Dit meldde de Amerikaanse nieuwszender Fox News. De zender bericht ook dat Amerikaanse militaire bronnen hebben gezegd dat ze deze eis naast zich neerleggen.


Toestemming

Woensdagochtend werd bekend dat president Vladimir Poetin toestemming had gekregen van de Russische Federatieraad om de luchtmacht in te zetten boven Syrië in de strijd tegen islamitische Staat.

Volgens de Russische senator Sergej Ivanov komt Rusland in actie na een verzoek van de Syrische president Bashar al-Assad. Moskou steunt het regime al economisch en met militair materieel.

Ivanov zei dat de toestemming 'niet nodig is om een aantal buitenlandse politieke doelen te bereiken', maar 'om de nationale belangen van Rusland te verdedigen'. Er wordt alleen aangevallen om terrorisme te bestrijden. De senatoren stemden unaniem voor toestemming.


Ondersteuning
De Russische president Vladimir Poetin sprak kort nadat Russische gevechtsvliegtuigen met luchtaanvallen waren begonnen op de tv. Hij beklemtoonde dat de aanvallen ter ondersteuning van de Syrische strijdkrachten op de grond zijn. Ze worden uitgevoerd op verzoek van Assad.

Assads troepen zouden na vier jaar burgeroorlog zijn uitgeput en terrein verliezen aan jihadisten, vooral die van Islamitische Staat (IS) en het al-Nusra Front. Dat zijn al jaren verreweg de sterkte rebellengroepen en ze hebben veel overlopers uit het weinig doelmatige FSA in hun gelederen. Wel zijn de soennitische extremisten van IS volgens het Kremlin het voornaamste doelwit. Poetin heeft woensdag gezegd dat hij wel ,,van Assad verwacht dat die tot een politiek compromis bereid zal zijn als het gaat over de toekomst van Syrië''.

Geen landtroepen
Van het sturen van grondtroepen is geen sprake. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin maandag laten weten na afloop van een overleg met zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama. ,,We denken na over de wijze waarop we het Syrische leger kunnen helpen. Maar als het gaat over grondtroepen, dan kan er geen sprake zijn van een Russische betrokkenheid'', aldus de Russische president.

De Russische president moet de Federatieraad, het Russische Hogerhuis, formeel om toestemming vragen als hij het leger in het buitenland wil inzetten. De laatste keer dat hij die toestemming kreeg, namen Russische troepen de Krim in.

Overleg
De Russen en de Amerikanen kunnen wellicht spoedig de onderlinge spanning uit de lucht nemen. De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter liet woensdagavond weten dat vertegenwoordigers van de Verenigde Staten en Rusland elkaar zo spoedig mogelijk, binnen enkele dagen, zullen treffen. Tegelijk hield hij vol dat de Russische aanvallen in Syrië hadden plaatsgevonden in gebieden waar zich ,,waarschijnlijk" geen eenheden van Islamitische Staat bevinden. ,,Rusland gooit juist olie op het vuur door te zeggen de strijd met IS aan te binden en tegelijk de Syrische president al-Assad te steunen", zei Carter.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten