maandag 16 november 2015

Deze mensen lieten het leven bij de aanslagen in Parijs

Bovenaan vlnr., gevolgd door onderaan vlnr.: Valentin Ribet, Caroline Prénat, Nick Alexander, Nohemi Gonzalez, Guillaume B. Decherf, Djamila Houd, Mathieu Hoche, Alberto González Garrido, Kheireddine Sahbi, Elif Dogan. © The Guardian, Het Laatste Nieuws, redactie.


Langzaam maar zeker komen er steeds meer details vrij over de aanslagen in Parijs. Over de daders, over hoe zij te werk gingen, maar ook over de slachtoffers. Er kwamen 129 mensen om het leven. Drie slachtoffers zijn afgelopen weekend in het ziekenhuis overleden. Volgens Parijse ziekenhuizen liggen nog 42 slachtoffers in kritieke toestand op de intensive care. Wie waren die mensen die zich vrijdagavond toevallig op het verkeerde moment op de verkeerde plek bevonden? Dit is wat we nu weten.

Wie de slachtofferlijst bekijkt, ziet dat de aanslagen in Parijs niet alleen Parijzenaars troffen. Hoewel een groot deel van de slachtoffers Frans is, zijn de doden en gewonden afkomstig uit maar liefst 16 verschillende landen.

Op vrijdagavond en zaterdag deed een toenemende stroom aan familie en vrienden op social media pogingen om dierbaren terug te vinden die mogelijk gewond raakten of omkwamen bij de aanslagen in Parijs.

We hebben de (nog onvolledige) lijst van slachtoffers, met de hulp van The Guardian, AP en BBC, gerangschikt op nationaliteit.

Algerije: Twee Algerijnen werden gedood, volgens persagentschap APS. Het gaat om een vrouw van 40 en een man van 29 jaar. Die laatste heette Kheireddine Sahbi en was een violist.

België: Zeker drie Belgen lieten het leven. Het gaat om het Luikse koppel Milko Jozic (47) en Elif Dogan en een derde man met de Frans-Belgische nationaliteit. Onder de zwaargewonden bevinden zich voor zover bekend geen Belgen.

Brazilië: Twee Brazilianen raakten gewond, stelde president Dilma Rousseff.

Chili: Luis Felipe Zschoche Valle en Patricia San Martin (61) werden gedood. Die laatste was de nicht van de Chileense ambassadeur in Mexico. Ook haar dochter, Elsa DelPlace, die de Franse nationaliteit had, kwam om het leven.

Nationaliteit onbekend:
- Ariane Theiller (23)
- Halima Saadi
- Houda Saadi (zus van Halima)





Frankrijk: Uiteraard vielen er veel Franse slachtoffers. Deze namen werden al genoemd:
- Djamila Houd (41), afkomstig uit Dreux, ten westen van Parijs.
- Thomas Ayad (34), afkomstig uit Amiens. Hij werkte voor Mercury Records, een afdeling van Universal Music France. Hij was in de Bataclan met twee collega's, die ook om het leven kwamen. Enkel hun voornamen - Marie en Manu - werden op Twitter genoemd door Pascal Negre, de baas van Universal Music France
- Een 44-jarige man met de bijnaam 'Dado', uit Ceyrat in de Auvergne.
Asta Diakite: zij was de nicht van de Franse voetballer Lassana Diarra. Die speelde bovendien vrijdagavond in het Stade de France, waar vlakbij een aanslag werd gepleegd.
- Cedric Manduit, afkomstig uit Calvados in Normandië. Hij was in de Bataclan met vijf vrienden.
- Mathieu Hoche, een jonge journalist van tv-zender France 24. Hij had een zes jaar oude zoon.
- Quentin Boulanger (29), oorspronkelijk afkomstig uit Reims. Hij woonde wel al een tijd in Parijs.
- Guillaume B Decherf, een journalist van het magazine Les Inrocks. Hij had twee kinderen.
- Lola Salines.
- Elodie Breuil (23) was in de Bataclan met vrienden.
- Caroline Prénat (24).
- Aurélie de Peretti (33).
- Cedric Mauduit.
- Valentin Ribet: hij was een ex-student van de London School of Economics en werkte in Parijs als advocaat.
- Fabrice DuBois werkte voor reclamebureau Publicis Conseil.
- Elsa DelPlace, die hierboven al genoemd werd. Zij is de dochter van het Chileense slachtoffer Patricia San Martin.
-Ludovic (Ludo) Boumbas (40), geboren in Congo en opgegroeid in Lille. Hij woonde sindskort in Parijs. Ludo was op een verjaardagsfeestje in Cafe La Belle Team, toen een terrorist het vuur opende op het terras. Ludo overleed terwijl hij een vriendin wilde beschermen.
-Marie Lausch (25) uit Parijs. Ze is oud-studente van Avans Hogeschool in Breda. Ze wordt maandagavond om 19.00 uur herdacht op de Grote Markt in Breda. Lausch kwam om het leven in de concertzaal Bataclan. Lausch studeerde aan de Avans School of International Studies. Na haar examen in Breda was ze naar Parijs verhuisd voor een nieuwe opleiding. ,,We zullen haar altijd herinneren als een ijverige, slimme, positieve en toegewijde student'', laat Avans weten.

Groot-Brittannië: Eén Brit kwam om het leven: Nick Alexander (36). Hij verkocht de merchandising van de band Eagles of Death Metal. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken vreest dat er meerdere slachtoffers zijn.

Italië: Italiaanse autoriteiten melden zondag dat ook een 28-jarige vrouw uit Venetië onder de dodelijke slachtoffers is. Valeria Solesin zou zijn omgekomen tijdens de schietpartij in concertzaal Bataclan. Ze bezocht het concert samen met haar vriend en andere vrienden. De anderen konden ontsnappen, maar ze raakten Valeria kwijt. Haar moeder beschrijft de vrouw als een 'geweldig persoon'. Ze woonde al zes jaar in Parijs. Een andere Italiaanse raakte tijdens de aanslagen in Parijs gewond. Maar zij is herstellende van een operatie.

Mexico: Twee Mexicanen werden gedood: Nohemi Gonzalez (23) en Michelle Gil Jaimez. Gonzalez had ook de Amerikaanse nationaliteit, Jaimez was ook Spaans staatsburger.

Marokko: Eén Marokkaan kwam om het leven, een andere raakte gewond, aldus de ambassade.

Nederland: Drie Nederlanders raakten gewond. Een van hen is lichtgewond, de andere twee zwaar. Het gaat om twee mannen en een vrouw. Een van de mannen is de Utrechtse chef-kok Rik de Jonge. Hij werd op een terras van een restaurant door kogels geraakt in zijn been en kreeg een schampschot in zijn borst. Rotterdammer Ferry Zandvliet was vrijdagavond met drie vrienden in de concertzaal Bataclan in Parijs toen plots gewapende terroristen wild om zich heen begonnen te schieten. Zandvliet heeft de aanslag ternauwernood overleefd.

Portugal: Twee Portugezen overleefden de aanslagen niet, zo meldt de Portugese regering. Een 63-jarige man woonde en werkte in Parijs. Hij werd bij het Stade de France gedood. Een tweede, 35-jarig slachtoffer had ook de Franse nationaliteit en kwam om het leven in de Bataclan.

Roemenië: Twee Roemenen werden gedood, zo meldt het Roemeense ministerie van Buitenlandse Zaken.



Spanje: De 29-jarige Alberto Gonzalez Garrido werd gedood in de Bataclan. Hij woonde al jaren in Frankrijk, maar komt oorspronkelijk uit Madrid. Zijn vrouw en hij raakten elkaar kwijt in de paniek in de zaal.

Tunesië: Twee Tunesische zussen (34 en 35 jaar oud) kwamen om het leven. Zij vierden de verjaardag van een vriend in Parijs.

Verenigde Staten: De hierboven al genoemde Nohemi Gonzalez had de Mexicaans-Amerikaanse nationaliteit. Er raakten ook enkele Amerikanen gewond.

Zweden: Een Zweed werd gedood, een andere raakte gewond door een kogel, zo laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Zwitserland: Enkele Zwitsers raakten gewond.




Bron
Lees ook: Wie zijn de daders achter de aanslagen in Parijs?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten