donderdag 3 december 2015

Brits parlement stemt in met luchtaanvallen op IS


Momenteel al aanvallen uit op IS-stellingen in Irak

David Cameron tijdens het debat in het Britse Parlement © ap.


Britse bommenwerpers hebben kort nadat het Britse Lagerhuis instemde hun eerste luchtaanvallen op Syrië uitgevoerd. Een meerderheid in het Britse Lagerhuis stemde woensdag voor luchtaanvallen op IS-terroristen in Syrië gestemd. Premier David Cameron kreeg na een debat van ruim tien uur de steun van 397 parlementsleden. Er waren 223 tegenstemmers.

Een regeringsbron die anoniem wil blijven, liet donderdag weten dat er een aanval is gedaan. Twee Tornado-gevechtsvliegtuigen zijn daarna weer naar de basis teruggekeerd. De bron wilde niet zeggen welke doelen gebombardeerd zijn en hoeveel vliegtuigen betrokken waren.

Eerder werd al bekend dat vier Britse gevechtsvliegtuigen waren opgestegen vanaf de Britse luchtmachtbasis Akrotiri op Cyprus. Ze vlogen in tweetallen en zijn een uur na elkaar vertrokken, aldus een getuige tegenover persbureau Reuters.

De Britse luchtmacht bestookt al meer dan een jaar stellingen van IS in Irak en doet dat nu ook in Syrië.

Stemkeuze
Oppositiepartij Labour gaf tijdens het debat te kennen dat parlementsleden vrij zijn in hun stemkeuze over het onderwerp. De Labourpartij van Jeremy Corbyn is diep verdeeld over het initiatief, maar Cameron heeft ook in zijn eigen conservatieve kamp te maken met weigerachtige parlementariërs.

Het debat en de stemming markeren belangrijke stappen in de internationale overeenstemming over hoe Islamitsche Staat moet worden teruggedrongen. De discussie is opgelaaid sinds een Russisch vliegtuig werd neergehaald boven de Sinaï woestijn in Egypte en de aanslagen in Parijs.

Het debat komt nadat bondgenoot Amerika bekendmaakte dat zij grondtroepen een permanente rol gaan geven in Irak en Syrië. Minister van Defensie Carter liet dinsdag weten dat het leger een speciale eenheid naar Irak stuurt om tegen IS strijders te vechten.

Hollande
President Hollande zei eerder dat de wereldmachten een grote coalitie moeten vormen in de strijd tegen Islamitische Staat in delen van Syrië en Irak. Rusland heeft toegezegd te willen samenwerken met Parijs.

Ook Duitsland gaf eerder al aan deel te nemen aan 'Hollande's coalitie tegen IS'. Het land gaat de strijd tegen IS ondersteunen met tankvliegtuigen, verkenningsvliegtuigen en een fregat. Ook zal met behulp van satellieten verkregen informatie worden gedeeld om Frankrijk te helpen.




Bron
Lees ook: Britten voeren luchtaanvallen uit op olievelden in Syrië

Geen opmerkingen:

Een reactie posten