vrijdag 5 augustus 2011

"Mogelijk bewijs van vloeibaar water op Mars"


Amerikaanse wetenschappers hebben mogelijk voor het eerst bewijzen gevonden voor het bestaan van vloeibaar water op de bodem van de planeet Mars. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.
Eerdere onderzoeken hadden op Mars wel het bestaan van ijs aangetoond, maar voor het bestaan van water in vloeibare toestand bestaan nog geen bewijzen. Beelden van de Amerikaanse sonde MRO (Mars Reconnaissance Orbiter), die al sinds 2006 rond de rode planeet draait, lijken daar nu wel op te wijzen. De beelden werden gemaakt tijdens de warmste maanden op de planeet. "We hebben een reeks elementen ontdekt (...) die de aanwezigheid van vloeibaar water op Mars suggereren", zei Michael Meyer van het Mars Exploration Program op een persconferentie, die door NASA-tv werd uitgezonden.







Donkerkleurige stromen
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie publiceerde beelden die door de sonde MRO gemaakt zijn. Daarop zijn donkerkleurige stromen te zien in de krater Newton, gelegen in een zuidelijk gebied van de planeet. NASA kan nog niet met zekerheid zeggen of het wel degelijk om vloeibaar water gaat. "Maar als je het vergelijkt met wat er op Aarde gebeurt, is het moeilijk om je voor te stellen dat het om iets anders gaat dan een vloeibare stroom langs een helling", aldus Richard Zurek, een wetenschapper van NASA. (afp/lpb)

Bron:
Lees ook: 'Geen waterstromen, maar lava op Mars'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten