donderdag 27 september 2012

Japanse uitvinding vervangt pamper door echt toilet bij slapende patiënten

Japanners staan bekend om hun sanitaire netheid, maar die levert ook baanbrekende uitvindingen op. Neem nu de 'Robohelper Love': een revolutionaire uitvinding die vervelende luiers vervangt door een echt toilet. Zelfs terwijl de (incontinente) patiënt slaapt, kan die rustig naar het toilet gaan in zijn bed. Zonder het te beseffen worden zijn urine en uitwerpselen afgevoerd. Het straffe toestel zorgt ook voor de opkuis, want de patiënt wordt 'gedroogd' en verschoond in zijn slaap.

Japanse bedrijven etaleerden hun innoverende incontinentietoestellen op de Internationale Beurs voor Thuiszorg en Rehabilitatie in Tokio. Ze mikken op de bloeiende markt van de thuiszorg voor bejaarden. Vooral de 'Robohelper Love' springt in het oog als vervanger van die vervelende pamper.

Sensor
Verkopers demonstreerden hoe het toestel werkt: een opvangbakje in U-vorm past tussen de benen van de patiënt en bevat een sensor die bij een grote of kleine booschap een zuigmechanisme activeert. De urine of uitwerpselen worden heel snel afgevoerd. Vervolgens verschoont een soort bidet de patiënt, die tot slot nog gedroogd wordt ook.

Thuisverplegers
"Deze machine wil in de eerste plaats de taak van thuisverplegers vergemakkelijken, vooral 's nacht", zegt Daizo Igawa van Muscle Corp. "Het is vooral bedoeld voor bedlegerige patiënten en mensen met incontinentie. Hen proper de nacht doorhelpen, is ons doel."

Terugbetaald
De vraag naar incontinentieproducten stijgt in Japan, omdat de bevolking razendsnel vergrijst. Een aanpassing in de ziekteverzekering laat nu ook toe dat die toestellen terugbetaald kunnen worden. Deze revolutionaire uitvinding zou ook in Vlaanderen de groeiende last in de thuiszorg en bejaardentehuizen kunnen verlichten.

Bron bekijk de foto

Geen opmerkingen:

Een reactie posten