dinsdag 13 november 2012

Griekse minister noemt risico op faillissement "zeer groot"


Het risico op een Grieks faillissement is "zeer groot". Daarvoor heeft minister van Financiën Yannis Stournaras in het Europees Parlement gewaarschuwd. Volgens de minister nadert zijn land de grens van wat houdbaar is.

Ik begrijp dat men druk uitoefent om ervoor te zorgen dat Griekenland de gevraagde maatregelen uitvoert in ruil voor de steun, maar het risico op een ongeluk is zeer groot
Yannis Stournaras

"We moeten opletten. Ik begrijp dat men druk uitoefent om ervoor te zorgen dat Griekenland de gevraagde maatregelen uitvoert in ruil voor de steun, maar het risico op een ongeluk is zeer groot", waarschuwde hij. "We houden zo goed mogelijk vol, maar er zijn limieten die we niet kunnen overschrijden".

Ondanks de goedkeuring van een nieuw besparingspakket in Athene konden de ministers van Financiën van de eurozone maandag nog niet het licht op groen zetten voor de vrijmaking van vers geld. Nieuw overleg is gepland op 20 november, maar Stournaras vreest dat de kredietverleners van Griekenland het ook dan niet eens zullen raken.

De geplande nieuwe steun voor Griekenland omvat een sinds juni geblokkeerde schijf van 31,2 miljard euro, een schijf van 5 miljard euro die in derde trimester moest uitbetaald worden en een schijf van 8,3 miljard euro voor vierde trimester.

 De Duitse minister Wolfgang Schaüble oordeelde vandaag dat het logisch zou zijn om alle schijven simultaan vrij te geven, op voorwaarde dat een controlemechanisme wordt ingevoerd om erop toe te zien dat de hervormingen en besparingen in Griekenland op koers blijven.

Bron



Geen opmerkingen:

Een reactie posten