dinsdag 18 december 2012

Deadline bankregels definitief overschreden

De deadline voor de invoering van de nieuwe bankregels, het zogeheten Basel III-akkoord, wordt in Europa definitief niet gehaald. Dinsdag werden onderhandelingen over de regels door de Europese Unie opgeschort. Eind 2010 kregen de G20 landen 2 jaar de tijd om de regels in te voeren, die vervolgens per 1 januari 2013 zouden gelden.

Slechts 11 van de G20 landen hebben de boel op orde en zijn klaar om de regels in te voeren. Eerder liep de introductie onder meer vertraging op in de Verenigde Staten. Door het akkoord moet de omvang van de kapitaalbuffers die banken aanhouden in 6 jaar verdrievoudigen. Daarmee moet voorkomen worden dat banken massaal aan de bedelstaf raken in het geval van een nieuwe crisis.

Lidstaten van de EU en het Europees Parlement kwamen vorige week dicht bij een akkoord over een wetsvoorstel waarin de invoering was vastgelegd, maar dinsdag werd beslist dat er meer overleg nodig is. 'Ik kan bevestigen dat er dinsdag geen onderhandelingen plaatsvinden', aldus e jan woordvoerster van de EU. Naar verwachting wordt de invoering formeel uitgesteld tot 1 januari 2014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten