woensdag 19 december 2012

Korte koude periode met ijzel nadert Nederland



e astronomische winter gaat vrijdag van start en dat zullen we merken ook. Koude lucht zal het land binnenstromen en boven Nederland in botsing raken met zachte lucht. Op het grensgebied en daarboven vallen dan winterse buien die gepaard gaan met verraderlijke ijzel. Michiel Severin van Weerplaza waarschuwt voor gladheid. Na het weekend kruipen de temperaturen tot ruim boven nul en moeten we het doen met een groene kerst.

'Ergens boven Nederland zal warme lucht uit Zuid-Europa botsen met koude lucht uit het noorden van Europa', vertelt weerman Severin. 'De vraag is alleen waar dit strijdgebied komt te liggen'. Vrijdag zal de temperatuur in Groningen en Drenthe amper boven het vriespunt uitkomen. In het weekend blijft het daar de hele dag vriezen. Op hetzelfde moment waait in de zuidelijke provincies de wind uit het westen tot zuidwesten. Daar wordt zachte lucht aangevoerd waardoor het er 's middags 5 tot 7 graden wordt.

Winterse buien
Severin: 'Het is lastig te voorspellen wat het grensgebied krijgt aan neerslag. Zo kan het de hele dag regenen, maar is er ook kans op een pak sneeuw van tien centimeter. Ook is er ijzel mogelijk. Met name de ijzel kan voor problemen in het verkeer zorgen. In ieder geval is het oppassen geblazen voor weggebruikers op het grensgebied en ten noorden daarvan'.

Groene kerst
En dan rijst de grote vraag: krijgen we een witte kerst? Daar kan Severin met meer zekerheid antwoord op geven. De warme lucht zal het na het weekend zeer waarschijnlijk gaan winnen en de temperaturen komen dan ruim boven nul te liggen. Temperaturen schommelen met de kerstdagen zo tussen de vier en acht graden. Ook de periode daarna is de winter in Nederland ver te zoeken. Dat is te zien op de 15-daagse verwachting van Weerplaza.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten