zondag 16 december 2012

VS in shock na gruwelijke slachting kinderen

De Verenigde Staten verkeren in shock na de schietpartij op een basisschool in het stadje Newtown, waar vrijdag 20 kinderen en zes volwassenen in koelen bloede werden doodgeschoten.


President Barack Obama kondigde aan dat hij zondagavond (lokale tijd) een herdenkingsdienst in het plaatsje zal bijwonen. Ook praat hij dan met familieleden van de slachtoffertjes. De discussie over wapenbezit is na het drama weer in alle hevigheid opgelaaid.

Dit weekeinde werd duidelijk wat er vrijdagochtend had plaatsgevonden. De 20-jarige dader Adam Lanza doodde eerst zijn 52-jarige moeder in haar huis. Vervolgens reed hij in haar auto naar de basisschool Sandy Hook, waar hij het gebouw binnendrong. Van korte afstand schoot hij met een semi-automatisch geweer op de kinderen, die op vier na allemaal 6 jaar oud waren. Ook zes volwassenen, onder wie het schoolhoofd, kwamen om. Na de schietpartij sloeg de schutter de hand aan zichzelf.

Liefhebber van wapens
Volgens de media had de moeder van de schutter zeker vijf vuurwapens in bezit en stonden de wapens die Lanza gebruikte op haar naam. Bij zijn lichaam zijn meerdere wapens gevonden. Zijn moeder was naar verluidt een liefhebber van wapens en ze zou de dader vaak hebben meegenomen naar schietbanen.





In de VS zijn wel vaker schietpartijen, maar niet eerder waren er zulke jonge slachtoffers. President Obama reageerde geëmotioneerd toen hij van het drama hoorde en zei dat er iets gedaan moest worden aan de gewapende misdaad. 'Als land hebben we dit te vaak meegemaakt', aldus Obama. De burgemeester van New York, Michael Bloomberg, riep het Congres op om een verbod op het bezit van semi-automatische wapens dat in 2004 afliep te vernieuwen. Hij pleitte ook voor strengere regels voor wapenbezit.

Geschokt
Regeringsleiders reageerden geschokt en spraken hun afschuw uit. Paus Benedictus XVI stond zondag tijdens zijn wekelijkse toespraak stil bij het drama en zei 'diepbedroefd te zijn door het zinloze geweld'. Ook premier Mark Rutte betuigde zijn medeleven.

De ouders van de schutter waren in 2008 gescheiden. De vader, Peter Lanza, zei in een verklaring geschokt te zijn. 'Onze familie treurt samen met degenen die zijn getroffen door deze enorme tragedie', zei hij in een verklaring.

Bron
bekijk de foto's
Lees ook: 'Moeder bereidde zich voor op eind van de wereld'

1 opmerking:

  1. Er zijn verscheidene video's op het internet die deze schietpartij een hoax noemen. Maar dat gebeurd met zoveel gebeurtenissen in de VS.

    BeantwoordenVerwijderen