donderdag 7 februari 2013

Chinees laat baby doodrijden na ruzie rond gezinsplanning

Een Chinees jongetje van amper dertien maanden is gestorven, nadat een ambtenaar van gezinsplanning met zijn bestelwagen over de baby was gereden. De chauffeur en een plaatselijke politicus werden aangehouden.

In China mag je in vele gevallen maar één of twee kinderen hebben. Een tweede of derde kind kan je op een boete van zo'n 3.500 euro te staan komen. De omstreden maatregel werd dertig jaar geleden ingevoerd om de snelle bevolkingsgroei in te perken.

Elf Chinese ambtenaren van gezinsplanning eisten dat de moeder van de baby, Li Yuhong uit de plattelandsprovincie Zhejiang, de boete voor hun derde 'onwettige' kind zou betalen. Anders zou ze opgepakt worden.

Het kwam maandag tot een schermutseling tussen ambetenaren en de vader van het gezin, de 39-jarige Chen Liandi. Die liet plots het jongetje voor de wielen van de bestelwagen vallen. De baby werd overreden en stierf dinsdag in het ziekenhuis. De politie onderzoekt de zaak.

China pakte het in de jaren 80 nog gruwelijker aan dan met een boetesysteem. Toen werden er gedwongen abortussen en sterilisaties uitgevoerd en gezinswoningen vernietigd.

Vele Chinezen geloven dat het controversiële systeem langzaam zal verdwijnen. De stedelijke bevolking wordt rijker en kiest uit zichzelf vaker voor kleinere gezinnen.


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten