woensdag 19 februari 2014

Verkrachte zwangere vrouw riskeert doodstraf wegens overspel

Archiefbeeld. © thinkstock.



Een hoogzwangere vrouw die door zeven mannen werd verkracht, riskeert in Soedan ter dood te worden veroordeeld. De vrouw wordt immers van overspel beschuldigd. De agent die de 18-jarige vrouw kort na de groepsverkrachting aantrof, besloot geen onderzoek in te stellen omdat het die dag Suikerfeest was, een islamitische feestdag.

De getrouwde Ethiopische vrouw was net achttien en drie maanden zwanger toen ze in augustus vorig jaar in de val werd gelokt door een groep mannen, die haar vervolgens verkrachtten.

Op zoek naar woning
De vrouw was op zoek naar een woning in Omdurman, in de buurt van de hoofdstad Karthoem, toen één van haar aanvallers haar in een leegstaand huis lokte onder het voorwendsel dat hij het zou verhuren aan de vrouw en haar echtgenoot.

In het huis werd ze om beurten verkracht door zeven mannen tussen de 18 en 22 jaar. Maanden na de groepsverkrachting verspreidde één van de verkrachters beelden van het misdrijf op het internet.

Beschuldigd van onzedelijk gedrag
Daarop werden zowel de vrouw als haar verkrachters aangehouden op beschuldiging van onzedelijk gedrag en het maken en verspreiden van pornografische beelden.

De vrouw werd daarnaast beschuldigd van prostitutie en overspel en kan daardoor geen klacht wegens verkrachting meer indienen.

Volgens vrouwenorganisatie SIHA (Strategic Initiative for Women in the Horn of Africa) ondermijnen Soedanese media het verhaal van de vrouw door te stellen dat ze een HIV-besmette prostituee is. De vrouw zit nog altijd in hechtenis.


Doodstraf door steniging
'De intentie om de schuld bij het slachtoffer te leggen baart ons grote zorgen omdat het de daders buiten vervolging stelt. Nog meer verontrustend is dat de aanklacht van overspel kan resulteren in de doodstraf door steniging', aldus een woordvoerster van SIHA.

'Er is zelfs de cynische claim geweest dat de mannen voor het incident per ongeluk hallucinogene middelen hadden gekregen van een apotheker'.

'Seksuele misdrijven gepleegd op vluchtelingen, migranten en arme vrouwen blijven al jarenlang onbestraft in Soedan', stelt Hala Alkarib, directeur van SIHA tegenover The Guardian.

'Een succesvolle vervolging van een verkrachting is hier een uitzondering. Het zijn de slachtoffers die het gevaar lopen veroordeeld te worden wegens overspel en zo door steniging omgebracht te worden'.




Bron
Lees ook: Verkrachte vrouw krijgt maand celstraf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten