vrijdag 20 februari 2015

'IS kan zó vanuit Libië een cruiseschip enteren'




Europa is met de neus op de feiten gedrukt door de opkomst van IS in Libië. Aan de zuidgrens van het continent ligt een nieuwe mislukte staat. Een die levensgevaarlijk is voor Europa bovendien. 'IS zou zo een cruiseschip op de Middellandse Zee kunnen enteren.'.

Vergeet Irak en Syrië even, in Libië, dáár dreigt nu het echte gevaar, zo waarschuwt de internationaal erkende Libische minister van Buitenlandse Zaken Mohammed al Dairi de wereld. Niet ten onrechte, volgens analisten van de Soufan Group in New York. ,,Libië gaat Irak en Syrië achterna," voorspelt de denktank.

In Libië heerst een gewelddadige machtsstrijd tussen twee machtsblokken, elk met hun eigen regering, parlement en milities die op leven en dood met elkaar vechten om strategische plekken als olievelden en vliegvelden. De wetteloosheid heeft de perfecte uitvalsbasis voor terreurbende Islamitische Staat gecreëerd.

Broeinest
Libië is daarmee een broeinest voor terrorisme aan de poort van Europa geworden. ,,We zullen Rome veroveren, als Allah het wil," dreigden gemaskerde IS-strijders in het filmpje waarin is te zien hoe ze 21 Egyptische christenen onthoofden.


Een angstwekkend dreigement, omdat het Italiaanse eiland Lampedusa maar op zo'n 300 kilometer van de Libische kust ligt. Arabist Leo Kwarten verwacht dat IS-strijders het voorlopig wel zullen laten om Zuid-Europa echt aan te vallen, omdat ze eerst het zo gewenste kalifaat in het Midden-Oosten sterk willen maken.

,,Maar ik kan me wel voorstellen dat ze iets tegen toeristen zouden doen. Een cruiseschip enteren bijvoorbeeld. De Middellandse Zee is niet zo groot, met snelle boten vanaf de kust van Libië kan dat niet zo moeilijk zijn."

Olie
En wat als IS de hand weet te leggen op de enorme olievoorraden van Libië? In Irak en Syrië werd de terreurgroep rijk en machtig van de handel in buitgemaakte olie. Bovendien circuleren sinds de opstand die dictator Khaddafi in 2011 ten val bracht massa's wapens in Libië: nog een aanwinst waarmee IS zijn macht en kracht kan vergroten.

Analisten denken dat het in Libië wel moeilijker zal zijn voet aan de grond te krijgen dan in Irak en Syrië. De twee Libische machtsblokken die elkaar al bestrijden met hun eigen regeringen en milities vechten ook om de controle over olie, die essentieel is voor de economie. IS-strijders krijgen dus met flinke tegenstand te maken krijgen als ze willen oprukken naar de oliebronnen, is de verwachting.

Op dit moment zitten strijders in Derna en Sirte, maar daar hebben ze lang niet zo veel macht als in een IS-bolwerk als Raqqa in Syrië, ziet arabist Kwarten. ,,Ze zitten in het centrum, maar dorpen eromheen hebben ze niet in handen."

Erfgoed
Europa vreest dat de vluchtelingenstroom vanuit Libië aanzwelt nu IS zich bij de strijdende partijen heeft gevoegd. Ook loopt Europees erfgoed gevaar, aldus historicus en Libië-kenner Fik Meijer. Hij maakt zich zorgen om de Romeinse stad Leptis Magna, tussen Tripoli en Misrata. ,,Mooier dan Pompeï."

De dreigende toestand is inmiddels onderwerp van gesprek in de VN-veiligheidsraad. Diverse landen pleiten voor militair ingrijpen onder VN-vlag. De VN trachten een politieke oplossing te bewerkstelligen. Ze bemiddelen tussen de rivaliserende regeringen, in de hoop één stabiele eenheidsregering te vormen die het tegen IS kan opnemen.




Bron
Lees ook: Cruisegangers hoeven niet bang te zijn voor IS-aanval

Geen opmerkingen:

Een reactie posten