dinsdag 25 augustus 2015

Grenscontroles binnen Europa weer reële optie


Migrantenstroom en aanslag Thalys zwengelen discussie aan

Een grenscontrole bij het vliegveld van Brussel. © belga.


Het idee om binnen Europa weer grenscontroles in te voeren, wint snel aan populariteit. Politici in diverse landen pleiten voor deze zwaar beperkende reismaatregel, in reactie op de aanzwellende migrantenstroom en de verijdelde aanslag op de Thalys.

Naast premier Charles Michel van België en de Duitse regering gaan er ook in Nederland stemmen op om het vrije reizen in Europa te beperken. Het zogenaamde Verdrag van Schengen, dat vrij reizen tussen lidstaten mogelijk maakt, komt daarmee zwaar onder druk te staan. Nu kunnen er nog zonder visa en controles grenzen worden gepasseerd. Alleen bij hoge uitzondering worden nog (zeer beperkte) grenscontroles uitgevoerd. En dan nog maximaal 30 dagen achtereen. Volgens politici is dit onvoldoende.

Thalys
Directe aanleiding voor de discussie is de verijdelde aanslag op de Thalysnaar Parijs, afgelopen vrijdag. Hoewel de dader gesignaleerd stond bij diverse veiligheidsdiensten als radicale moslim, kon hij ongehinderd en zwaarbewapend de grenzen binnen Europa oversteken. Nieuwe bedreigingen ,,We worden geconfronteerd met diverse nieuwe bedreigingen in Europa. Misschien moeten we de regels aanpassen, zodat we de identiteit en de bagage van mensen beter kunnen controleren,'' zei de Belgische premier Michel in een reactie. Zijn onvrede met het Schengen-akkoord valt samen met de zorg over de aanhoudende stroom migranten naar Europa.

De Duitse regering hekelt het verdrag, omdat migranten ongehinderd door Europa reizen als ze eenmaal binnen zijn, bijvoorbeeld via Griekenland. In het Nederlandse parlement gaan bij meerdere rechtse partijen zelfs stemmen op het Schengen- akkoord helemaal op te zeggen. Zowel de PVV als VNL pleiten hiervoor. Het CDA voelt vooral voor meer losse grenscontroles. De meeste andere partijen willen nog geen commentaar geven, omdat zij willen dat het kabinet zich er eerst over uitspreekt. Dat gebeurt zeer binnenkort. Zelfs onder linkse en pro-Europese partijen groeit de bezorgdheid om de 'houdbaarheid' van grenzen met beperkte controles.

Asielzoekers
Duitsland en Frankrijk werken ondertussen hard om het huidige vluchtelingenprobleem het hoofd te bieden. De leiders van deze landen willen dat er vóór het einde van dit jaar in Griekenland en Italië Europese opvangcentra voor vluchtelingen worden ingericht. Hier moeten onder toezicht van medewerkers van de Europese Unie asielzoekers worden geregistreerd. In de EU is de opvang en verdeling van asielzoekers over de verschillende landen nog altijd niet centraal geregeld. Bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande bespraken gisteren in het Bundeskanzleramt in Berlijn het steeds nijpender wordende internationale vluchtelingenvraagstuk. Zij willen dat er haast wordt gemaakt met de uitvoering van een gezamenlijk, uniform asielbeleid.

In juli arriveerde een recordaantal van 107.500 asielzoekers in de Europese Unie. Duitsland vangt verreweg het grootste aantal vluchtelingen op: in juli alleen al 80.000. Volgens Hollande moet er een 'eerlijker verdeling' komen van asielzoekers over de verschillende landen van de EU. Het is de Duitse regering al langer een doorn in het oog dat Griekenland en Italië vluchtelingen niet, zoals per verdrag is afgesproken, registreren voor asiel, maar hen doorsturen naar landen als de bondsrepubliek. Mensensmokkel Merkel en Hollande willen ook dat er harder wordt opgetreden tegen mensensmokkelaars.




Bron : meer
Lees ook: Domino-effect bij invoeren grenscontroles in Europa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten