zondag 23 augustus 2015

Lange rijen voor anti-pretpark Dismaland

© reuters.



In de Britse badplaats Weston-super-Mare zijn zaterdag lange rijen ontstaan voor de ingang van Dismaland, het anti-pretpark van graffitikunstenaar Banksy. Kaarten zijn alleen bij de poort te koop. Dat melden Britse media.

Vrijdag leek het er nog op dat er ook kaarten via de website te koop waren, maar de site werd dusdanig vaak bezocht dat die vastliep. De optie 'tickets' is niet meer op de site te vinden. Dismaland, letterlijk Naargeestigland, is door Banksy ingericht als nachtmerrie-achtige buitententoonstelling met een duistere knipoog naar Disneyland. Het is opgezet in een vervallen ex-pretpark. De expo ging zaterdag open en duurt vijf weken.

Oliekalifaat
Bezoekers worden begroet door apathisch kijkend personeel met Mickey Mouse-oren. Het terrein staat vol kunstwerken en installaties die het sombere met het vrolijke combineren. Zo is een pantservoertuig met waterkanon dat nog in Noord-Ierland is gebruikt omgebouwd tot kinderglijbaantje en kunnen bezoekers minigolfen rond het thema 'het oliekalifaat' of miniatuur-vluchtelingenbootjes besturen.
Assepoester

Dismaland is volgens de geestelijk vader bedoeld om mensen aan het denken te zetten. De ondertitel luidt 'bemusement park' (verbijsteringspark), een woordspeling op 'amusement park'.
Een deel van de kunstwerken van Banksy en tientallen andere kunstenaars is geïnspireerd op sprookjes. Bijvoorbeeld Assepoester, maar dan met alternatief einde: paparazzi verdringen zich rond de verongelukte koets. Er zijn ook live optredens, onder meer van Massive Attack en de Russische punkactivisten Pussy Riot..

Graffiti
De entree bedraagt 3 pond (4,13 euro) voor iedereen van vijf jaar en ouder. Volgens de site zijn ,,verfspuitbussen, markerstiften, messen en wettige vertegenwoordigers van de Walt Disney Corporation" streng verboden in het park. Niemand weet zeker wie de kunstenaar is die opereert onder het pseudoniem Banksy. Hij werd bekend door straatkunst in verschillende Europese steden, maar ook in de Palestijnse gebieden en in Amerika. Banksy maakt gebruik van graffiti maar ook van sjablonen en wil vaak een boodschap uitdragen tegen het kapitaal en het establishment en voor vrede en vrijheid.



Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten