maandag 10 augustus 2015

'IS aast op delen van Europa, Afrika en Azië'

© anp.


Islamitische Staat wil binnen vijf jaar een belangrijk deel van de wereld overheersen. Uit kaarten blijkt dat de extremistische terreurorganisatie in 2020 delen van Europa, de helft van Afrika, het hele Midden-Oosten en Azië tot aan de Chinese grens in handen wil hebben.

De kaarten zijn gepubliceerd in het boek 'Empire of Fear: Inside the Islamic State' (Het rijk van angst: binnen Islamistische Staat) van BBC-verslaggever Andrew Hoskens.

In Europa zou het zelfbenoemde kalifaat zich moeten uitstrekken tot de Pyreneeën en de Balkan, meldden Britse media maandag. Landen als Spanje, Portugal, Griekenland en Oostenrijk zouden zijn opgeslokt in de zwarte schaduw die Islamitische Staat over de wereldkaart wil werpen. Ook alle voormalige Joegoslavische landen, Cyprus en Turkije zouden volgens Hoskens ten prooi vallen aan expansiedrang van de wrede extremisten.

Zwarte grens
De zwarte grens loopt door over het zuidelijk gedeelte van Oekraïne, inclusief de Krim, de zuidelijke Russische deelrepublieken en Kazachstan. Alles ten zuiden van dat land, inclusief India met zijn 1,2 miljard inwoners, zou van IS zijn. Afrika zou tot aan de evenaar tot het kalifaat gaan behoren.

Volgens Hoskens heeft Islamitische Staat een zevenstappenplan om zijn ambities te verwezenlijken. Dat plan zou al in de jaren negentig zijn wortels hebben en onder meer inhouden dat de Verenigde Staten zouden worden verleid tot een oorlog in het begin van deze eeuw en dat een Arabische opstand zou ontstaan tussen 2010 en 2013.

Hoskens acht het overigens niet erg geloofwaardig dat IS echt wereldheerschappij zal krijgen. ,,Ze hebben zestig landen tegenover zich, waaronder de Verenigde Staten en Rusland, dus je zou denken dat dat niet erg waarschijnlijk is. Maar die eerste stappen leken ook niet waarschijnlijk.''


© Oneworld Publications.


Bron
Lees ook: IS laat gevangenen knielen boven ingegraven bommen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten