zaterdag 15 augustus 2015

Noord-Korea dreigt met aanval op luidsprekers bij grens

Noord-Korea gezien vanuit Zuid-Korea. © afp.


Noord-Korea dreigt een offensief te beginnen tegen de luidsprekers die bij de grens zijn opgesteld. Het is het stalinistische land een doorn in het oog dat de Zuid-Koreaanse apparaten worden gebruikt om propagandaboodschappen te verspreiden. Het dreigement komt op dezelfde dag als de invoering van een nieuwe tijdzonde in Noord-Korea, die volgens de BBC met klokgelui werd ingeluid in Pyongyang.

Het Noord-Koreaanse leger waarschuwde dat het de aanval zal openen als geen einde komt aan de 'psychologische oorlogsvoering'. Zuid-Korea besloot weer propaganda te laten horen nadat twee militairen gewond waren geraakt door mijnen die in het grensgebied waren begraven.

Volgens Seoul zijn de explosieven neergelegd door het Noord-Koreaanse leger, maar dat is zich van geen kwaad bewust. 'Als ons leger echt een militair doel wil bereiken, zouden we krachtige vuurwapens gebruiken', liet Noord-Korea in een verklaring weten.

Tijdzone
De klok is vannacht 30 minuten teruggezet in Noord-Korea, om de bevrijding van de Japanners aan het einde van de Tweede Wereldoorlog te vieren, 70 jaar geleden. Het land had de wijziging eerder deze week aangekondigd.

De klok staat nu weer zoals hij stond voor de Japanse bezetting. Staatspersbureau KCNA berichtte eerder deze week dat 'boosaardige Japanse imperialisten' Noord-Korea 'zijn eigen standaardtijd hadden ontzegd' door tijdens de bezetting de klok te verzetten.

De Zuid-Koreaanse president zei in een reactie dat hij de beslissing van Noord-Korea betreurt.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten