zondag 22 januari 2012

'Folteringen in nieuwe Iraakse geheime gevangenissen'

© ap

Irak is langzamerhand opnieuw een autoritair regime aan het worden. Dat stelt Human Rights Watch (HRW). De mensenrechtenorganisatie klaagt onder meer een reeks misbruiken aan. Zo zouden er geheime gevangenissen opgericht zijn waar folteringen plaatsvinden.
In 2011 heeft Irak de vrijheid van meningsuiting de kop ingedrukt door militanten, manifestanten en journalisten te arresteren en te intimideren. Dat schrijft HRW in zijn jaarlijks rapport, dat vandaag werd gepresenteerd. Zo werden in februari 2011 manifestaties met geweld onderdrukt. Volgens HRM is Irak nog steeds een van de gevaarlijkste landen ter wereld voor journalisten en voor de rechten van vrouw. Dat meldt het persagentschap Belga.

Eerste minister
De mensenrechtenorganisatie ontdekte in februari een 'geheime gevangenis, die gecontroleerd wordt door de elitetroepen'. Die troepen zouden gelinkt zijn aan het militaire bureau van eerste minister Nouri al-Maliki. Dezelfde troepen controleren volgens HRW Camp Honor, een geheime gevangenis in Bagdad, waar 'gedetineerden worden gemarteld'.






Vertrek Amerikanen
Het Amerikaanse leger trok zich op 18 december 2011 terug uit Irak. Sindsdien verkeert het land in een zware politieke crisis. Bij een reeks explosies in sjiitische wijken in Bagdad kwamen begin januari meer dan 20 mensen om en raakten tientallen anderen gewond. In heel Irak groeien de spanningen tussen sjiieten en soennieten.

De Verenigde Staten en de Verenigde Naties hebben al opgeroepen tot kalmte en vragen om een dialoog tussen de verschillende politieke formaties.
(Redactie)

Bron:
Lees ook: 34 executies op één dag in Irak wordt VN te gek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten