vrijdag 27 januari 2012

Wonderbaby geboren zonder bloed

©Thinkstock

In de Engelse pers wordt Oliver Morgan met recht een wonderbaby genoemd. Door de zeldzame zwangerschapscomplicatie 'vasa previa' was Oliver zijn bloed verloren in de baarmoeder van zijn moeder. Hij kwam hierdoor vrijwel zonder bloed in zijn lichaampje ter wereld, maar wist het te overleven.
Na de bevalling in het Maidstone General Hospital in Kent lag hij er lange tijd bleek en levenloos bij. Artsen konden maar liefst 25 minuten lang geen hartslag meten. Toen na een klein half uur het eerste piepje uit de hartslagmonitor kwam, waren zelfs de doktoren verbaasd.

Katy, de moeder van het wonderkindje, vertelde gisteren haar verhaal tegen een verslaggever van The Sun. 'Olivers geboorte was zo'n traumatische ervaring dat ik er pas nu, vijftien maanden later, over kan vertellen. Hij werd levenloos geboren, nagenoeg zonder een druppel bloed in zijn lichaam. Maar nu zit hij lachend naast me', vertelt de trotse 36-jarige vrouw. 'De doktoren hebben hem letterlijk het leven teruggegeven en ik zal ze daar nooit genoeg voor kunnen bedanken.'


Oliver bloedde bijna dood nadat een extra bloedvat was gevormd in de baarmoeder door een zwangerschapscomplicatie, die vasa pevia wordt genoemd. Na het breken van de vliezen barstte dit bloedvat open. De enorme foetale verbloeding die daarna optrad werd Oliver bijna fataal.

Het bloed stroomde uit Katy's lichaam. De toen 37,5 weken zwangere vrouw werd naar het ziekenhuis gebracht, waar bleek dat niet zij bloedde, maar dat het haar baby was. Oliver werd onmiddellijk via een keizersnee gehaald. De betrokken artsen ondernamen vele pogingen om het kindje te reanimeren, en door de nog aanwezige navelstreng kreeg hij een bloedtransfusie. Na vijfentwintig minuten na de keizersnee gaf Oliver het eerste teken van leven.

'Doctoren zeiden me later dat ze zo'n verbazingwekkend herstel nooit eerder hadden meegemaakt,' zegt Katy. 'Hij had geen hartslag, geen bloed en zag er doodgeboren uit.'

Na de operatie werd Olivers lichaamstemperatuur omlaag gebracht, om hersenschade te voorkomen. Drie dagen lag hij in een speciale couveuse en moedermelk werd direct zijn maagje ingepompt. Na elf dagen mocht het ventje met zijn ouders naar huis.
(Redactie)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten