maandag 16 januari 2012

Gevaarlijke trend: Britse ouders geven 'foetusfeestjes'


Heel wat Britse aanstaande ouders geven een feestje rond de echografie of 4D-echografie van hun ongeboren kind. Een vooraanstaande Britse vroedvrouw maakt zich hierover zorgen, ze waarschuwt voor de gevaren.
In Groot-Brittannië winnen foetusfeestjes aan populariteit. Heel wat bedrijven spelen hier op in en bieden bijvoorbeeld speciale champagnepaketten aan voor dit soort feestjes. Tal van celebs celebs gaven hiervoor het voorbeeld, Katie Holmes en Tom Cruise gaven een 'foetusfeestje. Zo zijn er ook heel veel bedrijven die kunstwerken van echografieën aanbieden, mama's kunnen ook teddyberen en sleutelhangers hiervan laten maken. De ongeboren ster kan ook schitteren in zijn eigen dvd. Het bedrijf 'Baby Bond' legt uit hoe het proces van de 4D-scan werkt. "Er is nooit bewezen dat deze scans schadelijk zijn. We gebruiken de techniek 'As Low As Reasonably Achievable (ALARA)', dit beperkt de scantijd maar zorgt nog steeds voor de beste kwaliteit."

Gewaarschuwd
Professor Cathy Warwick schreef in een recent artikel dat dit soort echografieën niet gebruikt worden waarvoor ze oorspronkelijk ontwikkeld werd en zonder dat er bewijs is dat ze veilig zijn. Een Brits adviesorgaan voor de gezondheid schreef in 2010 een waarschuwing uit voor ouders om hen te wijzen op de mogelijke risico's van onnodige onderzoeken van hun baby. Er is geen rechtstreeks bewijs dat een gewone echografie schadelijk is voor ongeboren kinderen. Maar bij 4D-scans, die enkel als souvenir dienen, blijven de stralingen langer boven het hoofd van het kind om een scherp beeld te kunnen krijgen, wat effecten op het babybrein kan hebben.








Privacy
"Ik denk dat de trend van de 'commercialisatie van de zwangerschap' en foetusfeestjes zorgwekkend is, het kan de taak van vroedvrouwen moeilijker maken doordat moeders hierdoor te veel gaan verwachten. Deze scan werden ontwikkeld voor medische doeleinden, en nu worden ze gebruikt voor entertainment." Warwick gaat verder: "Het verontrustende eraan is dat vrouwen deze technologie voor iets volledig anders gebruiken dan waarvoor het bestemd was, terwijl we helemaal niets weten over de gevolgen. Hebben we het recht wel om naar baby's in de baarmoeder te kijken op deze intense wijze? Ook deze kinderen hebben recht op privacy."

Ernstige complicaties
De geboorte-experte Janine Rudin raadt moeders aan om voorzichtig te zijn. "De zwangerschap is een reden tot feesten, dus ik begrijp waarom ouders in spe hun echografieën willen delen. Maar ik maak me zorgen om privébedrijven die scans aanbieden omdat dit een medisch middel is om diagnoses te stellen. Dit toestel zendt golven met een hoge frequentie in de baarmoeder, we weten niet hoe dat onze baby's treft." Rebecca Schiller staat haar bij: "Ik ben bezorgd dat de meeste ouders niet beseffen wat de potentiële gevaren hiervan zijn. Er is nog maar heel weinig onderzoek naar gebeurd, maar deze wezen op ernstige complicaties in sommige gevallen." (ep)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten