dinsdag 27 maart 2012

'Gratis trouwen te populair in Nederland'

Wat D66 betreft moet er voortaan altijd betaald worden om te trouwen. De vlugge handeling, meestal op maandag- of dinsdagochtend, is populair in Nederland. Zo'n 30 procent van de getrouwde stellen verbindt zich op die manier in de echt.

Niet meer van deze tijd, vindt D66. Gemeenten moeten het sinds 1879 verplicht aanbieden om gratis te kunnen trouwen. Gemeenten met meer dan 10.000 inwoners moeten daar zelfs twee voor tijdstippen aanbieden. Toen de wet werd ingevoerd, was het namelijk nog niet sociaal geaccepteerd om ongetrouwd door het leven te gaan, maar voor sommige mensen was het simpelweg te duur.

Hoewel er vaak wel wat kosten aan verbonden zijn omdat er een uittreksel bij het bevolkingsregister moet worden opgevraagd, is het gemakkelijk om vandaag de dag te trouwen in het gratis 'trouwuurtje' van de gemeente. Meestal staat het koppel getrouwd en wel binnen tien minuten weer buiten.

Maar tegenwoordig is trouwen niet meer echt een must, betoogt D66-Kamerlid Magda Berndsen in de Metro. Gemeenten lopen alleen maar geld mis. Normaal gesproken kost een huwelijksvoltrekking, afhankelijk van de gemeente, tot zo'n 700 tot 1000 euro. De partij vindt dat mensen die het geld er voor hebben, wel zouden moeten betalen voor het geven van hun ja-woord.

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten