woensdag 28 maart 2012

Zweedse rechter begrijpt man die vrouw sloeg

Een Zweedse rechter ligt onder vuur nadat hij in een recente uitspraak schreef dat het 'best te begrijpen is' dat een man zijn vrouw sloeg, omdat ze niet wilde vertellen waar ze was geweest.

'De vrouw was telefonisch onbereikbaar, terwijl de verdachte terecht jaloezie voelde en zich zorgen maakte', schreef de rechter. 'Toen ze eindelijk thuiskwam en de verdachte haar op haar gedrag aansprak, antwoordde de vrouw dat ze hem niet hoefde te vertellen waar en met wie ze was geweest. In het licht van deze opstelling is het zeer begrijpelijk dat de verdachte zich wanhopig, beledigd en kwaad voelde en, in een impulsieve reactie, haar een klap gaf.'

Volgens de Zweedse rechter zou een vergelijkbaar incident in landen als Frankrijk niet hebben geleid tot een aanklacht. 'In landen met een meer paternalistische instelling zou zijn reactie als passend zijn beoordeeld.'

De parlementaire ombudsman van Zweden vindt dat de uitspraak op een 'volstrekt onaanvaardbare manier' is opgeschreven. Volgens de ombudsman is het arrest van de rechter 'tergend en insinuerend'.

In hoger beroep gaf de rechter aan dat het gedrag van de vrouw niet relevant was bij het bepalen van de straf van de man.

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten