zondag 15 april 2012

NASA zoekt hulp voor goedkopere missie naar Mars

NASA is druk bezig met het plannen van een nieuwe missie naar Mars in 2018. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil deze zomer een plan hebben. Het nieuwe project moet echter veel goedkoper zijn dan eerdere missies. Daarom heeft NASA opgeroepen ideeën in te sturen over hoe de organisatie dat slim kan aanpakken.

De oproep is vooral bedoeld voor wetenschappers, maar in principe kan iedereen deelnemen. Het belangrijkste is dat het project niet al te duur mag zijn en dat het de VS dichter moet brengen bij een missie in 2030 waarbij mensen naar Mars worden gestuurd.

Besparingen
In februari besloot NASA niet mee te doen met een gezamenlijke marsmissie met Europa. Het plan was dat de VS en de EU in 2016 een satelliet in een baan rond Mars zouden brengen. Twee jaar later zouden er twee robots landen. Maar na forse bezuinigingen op ruimtevaart van president Barack Obama, kon NASA zich de Amerikaanse bijdrage van een miljard euro niet meer veroorloven.

Beknopte samenvatting
De nieuwe missie moet omgerekend zo'n 530 miljoen euro kosten. Dat is veel minder dan de 1,5 miljard voor het project van Curiosity, de marsverkenner die deze zomer landt op Mars. Een samenvatting van het plan mag niet meer dan twee pagina's beslaan en moet voor 10 mei ingediend zijn bij NASA.

Bron
Lees ook: Sporen van verdwenen oceaan op Mars
Lees ook: Dan toch leven in de diepere grondlagen van Mars ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten