dinsdag 30 oktober 2012

Vrijdag grote kans op stevige herfststorm

In de maand oktober is ons een herfststorm vooralsnog bespaard gebleven, maar als we Weerplaza mogen geloven lijkt een stevige herfststorm vrijdag zijn intrede te doen. De tweede van dit jaar, want de eerste gure herfststorm trok op 24 september over ons land. Marco Verhoef van Weerplaza schat de kans voor een storm met windkracht 9 in op 60 procent.

Weerplaza baseert deze voorspelling op resultaten van het Amerikaanse GFS-model. 'Dit model voorziet vrijdag een windkracht 9 langs de westkust met uitschieters naar windkracht 10 en 11 langs de Wadden. Dat deze storm daadwerkelijk over Nederland trekt is volgens Verhoef met 60 procent zekerheid te zeggen.'Op dit soort termijnen, van meerdere dagen vooruit, moet je wel oorzichtig zijn met harde uitspraken', benadrukt Verhoef. 'Het Europese weermodel was meer terughoudend qua windsterkte, maar dat het GFS-model met een extreme uitschieter komt, geeft wel aan dat de atmosfeer onrustig is. En dan is er van alles mogelijk.' De storm zou volgens hem ook kunnen uitgroeien naar een zware storm met windsnelheden boven de 120 km per uur, maar zou ook kunnen uitwijken naar bijvoorbeeld Frankrijk. 'Het is nu nog te vroeg om daar een definitieve uitspraak over te doen'.

Weeralarm
Mocht het lagedrukgebied, dat zich nu boven Noorwegen en Schotland bevindt, zich gaan ontwikkelen tot een storm met windsnelheden boven de 120 km dan kan het KNMI zo'n 48 tot 24 uur van tevoren een waarschuwing afgeven. 'Een weeralarm zullen ze pas tot zo'n 6 uur van tevoren doen', aldus Verhoef van Weerplaza

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten