vrijdag 2 november 2012

'Tientallen jongeren geëxecuteerd in Nigeria'



Het leger van Nigeria heeft tientallen jongemannen doodgeschoten in de stad Maiduguri. Dat hebben getuigen en ziekenhuispersoneel gemeld.

De plaats in het noordoosten is een bolwerk van de radicaalislamitische groepering Boko Haram. Volgens getuigen viel het leger donderdagavond laat enkele buurten in Maiduguri binnen. Militairen zouden tientallen mensen hebben gearresteerd of geëxecuteerd.

Volgens medewerkers van een ziekenhuis in de stad zijn daar de lichamen van zeker 30 mensen binnengebracht. De meeste slachtoffers zouden jongemannen zijn.

Volgens een imam die zijn verhaal deed tegenover de BBC namen militairen hem en zijn kinderen mee naar een open veld. 'Ze doodden vier van mijn kinderen voor me', aldus de imam, die de lichamen van bijna 50 jongeren zou hebben gezien.

Onder meer Amnesty International heeft het leger van Nigeria ervan beschuldigd de mensenrechten niet te respecteren in de strijd tegen islamistische militanten. Honderden mensen in het noorden en noordoosten van het land zijn de afgelopen 2 jaar omgekomen door aanslagen door Boko Haram.

In dezelfde stad is vrijdag een bekende generaal buiten dienst doodgeschoten. De man, Mohammed Shuwa, was een belangrijk figuur in de Nigeriaanse burgeroorlog in de jaren 60. In mei had hij in een interview met het Franse persbureau AFP nog gezegd dat hij een mogelijk doelwit was voor extremisten.

Militanten van Boko Haram hebben in het verleden vaker liquidaties uitgevoerd na legeracties. De groepering wil het noorden van Nigeria losmaken van de rest van het West-Afrikaanse land en er de sharia (islamitische wetgeving) invoeren.

Aanhangers van Boko Haram vallen meestal christenen, leden van de veiligheidsdiensten of vertegenwoordigers van de overheid aan. Maar zij hebben ook aanslagen gepleegd op gematigde moslims

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten