donderdag 21 maart 2013

'Extreme gevoelstemperatuur van minstens -10 in weekend'

Er staat een zeer koud weekeinde voor de boeg. Zaterdag zorgen een straffe oostenwind en temperaturen rond het vriespunt, voor een zeer schraal en ijskoud weertype. 'Het wordt voor het gevoel zelfs een van de koudste weekenden in de tweede helft van maart ooit', zegt meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza.nl.

De gevoelstemperatuur zakt zaterdag in de vroege ochtend naar -10 graden en bereikt in Noordoost-Groningen zelfs lokaal -14 graden. In de tweede helft van maart heeft het in de afgelopen zestig jaar slechts zelden zo koud aangevoeld in Nederland. Het record voor de gevoelstemperatuur staat op -13,3 graden en dateert van 23 maart 1958.

Verder bestaat het weerbeeld op zaterdag uit wolkenvelden en een beetje zon, vooral in het noorden. In het zuiden van het land kan zaterdag een beetje sneeuw vallen. Op zondag is het overal weer droog en schijnt vaker de zon. Het kwik ligt in de middag rond 2 graden. Daarbij neemt de wind geleidelijk af en dat maakt het ook voor het gevoel dan weer iets minder koud.

Na het weekeinde blijft het voorlopig nog koud, met een middagtemperatuur tussen 2 en 5 graden. Wel is er geregeld zon en het blijft overwegend droog.

Gevoelstemperatuur?
In weerberichten wordt vaak gesproken over de gevoelstemperatuur, vaak als het koud is en de wind flink aantrekt. De gevoelstemperatuur zegt niet alleen iets over de algemene beleving van het weer, die natuurlijk voor eenieder net even anders is, maar gaat vooral over het effect dat kou en wind gezamenlijk hebben op het menselijk lichaam.

Als de gevoelstemperatuur zeer laag is, beneden -10 of zelfs -15 graden, kan na ongeveer een uur al onderkoeling optreden en daarna zijn zelfs bevriezingsverschijnselen mogelijk. Daarbij is aangenomen dat iemand in elk geval wel gepast (dus warm en winddicht) is gekleed. De reden dat er, ondanks goede kleding, toch letsel kan ontstaan, is dat er meestal nog kleine delen van het lichaam blootgesteld zijn. Dat is vaak vooral het gezicht.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten