woensdag 20 maart 2013

Rake klappen uitgedeeld in Oekraïns parlement (video)

Een vergadering van de Oekraïnse regering in Kiev mondde gisteren uit in een ordinaire vechtpartij. De reden: Olexander Yefremov, lid van de Party of Regions en voorzitter in het parlement, zou zijn tegenstanders hebben uitgemaakt voor neo-fascisten, omdat zij boe-geroep lieten horen op zijn Russische speech.

Op de video is te zien hoe de politici zich naar voren haasten en hoe binnen luttele seconden over en weer rake klappen worden uitgedeeld. Op de achtergrond probeert spreker Volodymyr Rybak de menigte nog tot kalmte te manen. "Stop hiermee. Wat zijn jullie aan het doen? Kalmeer." Het lijkt niet te helpen en de zitting wordt geschorst. Toen de woedende mannen na een paar uur waren afgekoeld, werd de vergadering voortgezet.

Moedertaal
De strijd ging tussen Yefremovs Party of Regions, eveneens de partij van de huidige president Viktor Janoekovitsj en de rechtse oppositiepartij Svoboda (Freedom). De Party of Regions weet zich gesteund door Russisch sprekende Oekraïners uit het oosten en zuiden van het land, Svoboda heeft veel aanhangers in het Oekraïns sprekende westen.

Het gebruik van de Russische taal blijft een gevoelig punt voor veel Oekraïners. Vorig jaar waren er rellen op straat en ook al in het parlement, nadat de regering een wet invoerde die Russisch de officiële taal maakte in sommige delen van het land. Oekraïns is nog altijd de officiële moedertaal, maar miljoenen inwoners, oorspronkelijk afkomstig uit de voormalige Sovjet Unie, beschouwen Russisch als hun moedertaal.

Opstootjes
In het parlementsgebouw in Kiev zijn in het verleden geregeld opstootjes uitgebroken. In december vorig jaar brak er een vechtpartij uit tijdens de eerste vergadering van de net gekozen regering. Ook in december 2010 raakten zes parlementsleden gewond toen leden van de partij van Janoekovitsj met stoelen begonnen te gooien.


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten