woensdag 1 mei 2013

Britse kolonisten in VS aten mensenvlees

De eerste Britten die zich in het begin van de 17e eeuw permanent in de huidige Verenigde Staten vestigden, hebben in de zeer strenge winter van 1609-1610 mensenvlees gegeten. Dat blijkt volgens onderzoekers van de Amerikaanse Smithsonian Institution uit het onderzoek van de resten van een 14-jarig meisje, dat zij de naam Jane hebben gegeven.

In het lichaam van het kind was zo gehakt dat er naar hun mening geen andere conclusie mogelijk is dan dat de kolonisten haar vlees hebben gegeten.

De opgraving had vorig jaar plaats in James Fort in de staat Virginia, de oudste permanente Britse kolonie in de Verenigde Staten. In een afvalput werden niet alleen de beenderen van het meisje, maar ook resten van katten, honden en paarden die de kolonisten tot voedsel hadden gediend, gevonden.

De forensische antropoloog Douglas Owsley van het Smithsonian, die de resten van het meisje analyseerde, waren historici het er niet over eens of er van kannibalisme in James Fort sprake is geweest.

Uit de manier waarop de beenderen van de jonge vrouw zijn bewerkt, is volgens hem duidelijk af te leiden dat het lichaam is ontleed voor menselijke consumptie. Waarschijnlijk hebben de kolonisten de hersenen, de tong, de wangen en de beenspieren opgegeten. Zij zouden tot wanhoop zijn gedreven door de extreme droogte, de vijandige relatie met de Powhatan-indianen en de teloorgang van een bevoorradingsschip.


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten