donderdag 2 mei 2013

Zeldzame foto van relatief onbekende stervormende ruimtewolk

Een team Deense astronomen heeft de stervormende wolk NGC 6559 gefotografeerd. Deze wolk ligt in het sterrenbeeld Boogschutter en ligt vlak naast de veel grotere Lagunenevel. Daardoor is NGC 6559 relatief onbekend en niet vaak in beeld gebracht, terwijl er mooi te zien is hoe sterren ontstaan.

Het gaat hier om een wolk die vooral uit waterstof bestaat. Als deze waterstof samenklontert, ontstaat er een ster. De ster is warm en brandt fel, waardoor de waterstof in de rest van de wolk als het ware oplicht. Daarmee ontstaat een rode emissienevel, die goed te zien is op de afbeelding.

Het blauwe gedeelte van de afbeelding laat iets anders zien: naast het waterstof zijn er ook microscopische deeltjes van andere elementen, zoals koolstof en ijzer, aanwezig in de wolk. Deze deeltjes verbuigen het licht van de sterren, waardoor de nevel een andere kleur krijgt.

De nevel werd gefotografeerd met behulp van een telescoop in de buurt van de Atacamawoestijn in Chili. Hier staan veel telescopen, omdat de woestijn één van de donkerste nachten ter wereld heeft.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten