maandag 30 december 2013

Rusland opgeschrikt door bloedige aanslag

Bij een zelfmoordaanslag gepleegd op het centraal station van de Zuid-Russische stad Volgograd zijn zeker 16 doden en meer dan 30 gewonden gevallen. Negen mensen zijn er erg slecht aan toe. Het was de bloedigste aanslag in bijna drie jaar tijd in Rusland buiten de onrustige Kaukasus.

In de Kaukasus vechten islamisten en separatisten al jaren tegen het centrale gezag in Moskou. De radicale Tsjetsjeense moslimleider Dokoe Oemarov had opgeroepen tot aanslagen om de Olympische Winterspelen in Sotsji in februari te verstoren. Sotsji ligt aan de westelijke voet van de Kaukasus, zo'n 700 kilometer van Volgograd.

Drukte bij het station
Russische media meldden dat de dader zich niet ver van metaaldetectors bij de ingang opblies. Het was op dat moment druk op het station van de stad van ruim 1 miljoen inwoners, omdat veel mensen op pad waren in verband met de vakantieperiode rond Nieuwjaar en het orthodoxe kerstfeest op 7 januari.


Volgens het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken had het dodental veel hoger kunnen liggen. De politie hield een vrouw tegen die zich verdacht gedroeg toen zij de centrale hal wilde betreden. Daarop ontplofte het explosief bij de ingang en bleven zo waarschijnlijk veel levens gespaard, aldus een woordvoerder. Doordat de bom stukjes metaal bevatte die na de ontploffing in het rond vlogen, vielen wel meer slachtoffers dan bij een andersoortig explosief.

Volgograd in oktober ook doelwit
De stad die van 1925 tot 1961 Stalingrad heette, was in oktober ook al het doelwit van een terroriste die zichzelf in een bus opblies. Daarbij vielen zes doden en meer dan 30 gewonden.

De Russische president Vladmir Poetin heeft opdracht gegeven de veiligheidsmaatregelen in het land te verscherpen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten