woensdag 29 januari 2014

Nederlandse journaliste in Egypte aangeklaagd om 'verspreiden geruchten'

Een cameraman van Al-Jazeera in december vorig jaar in Caïro, toen hij voor de rechter moest verschijnen vanwege gekleurde berichtgeving, © ap.



De Egyptische autoriteiten hebben vier buitenlandse journalisten, onder wie een Nederlandse, aangeklaagd voor 'hulp aan leden van een terroristische organisatie'. Het Egyptische Openbaar Ministerie (OM) maakte dat vandaagbekend, zonder namen te noemen. Volgens een verklaring werken de vier voor nieuwszender Al Jazeera.

Ook zestien Egyptenaren worden in de zaak vervolgd. Het is vooralsnog onduidelijk om welke Nederlandse journaliste het zou moeten gaan. Al Jazeera kon daar niet direct antwoord op geven en wacht zelf nog op verduidelijking. Ook het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) hadden geen nadere informatie over de zaak.

Van de twintig verdachten zitten er momenteel acht vast in Egypte, meldden onder meer The Daily Telegraph en het Duitse persbureau DPA. De anderen zijn mogelijk niet meer in Egypte. Twee beklaagden komen uit Groot-Brittannië, een uit Australië. Het Egyptische OM ziet de Egyptische verdachten als leden van een 'terroristische organisatie', waarmee vermoedelijk de Moslimbroederschap bedoeld wordt. De journalisten zouden hen hebben geholpen met geld, apparatuur en informatie. Bovendien worden ze beschuldigd van het publiceren van leugens over de situatie in het land.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zal volgens secretaris Thomas Bruning opheldering vragen bij de ambassade van Egypte. De NVJ gaat ook contact opnemen met Al Jazeera om te kijken hoe de vereniging de Nederlandse journaliste kan bijstaan.

Al Jazeera heeft de afgelopen tijd wel herhaaldelijk bericht over de aanhouding en gevangenschap van de Australische verslaggever Peter Greste en vier andere medewerkers. Onder hen was echter geen Nederlandse. Al Jazeera pleit, gesteund door andere nieuwsmedia en belangenorganisaties, voor vrijlating van de journalisten, die volgens de nieuwszender simpelweg hun werk deden en niets met terrorisme te maken hebben.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten