zaterdag 1 februari 2014

'120.000 verzekerden betalen zorgpremie al jaren niet'

Er zijn 120.000 mensen die al jaren niet of maar af en toe hun zorgpremie betalen. Inmiddels staat er al bijna een miljard euro open aan premieschuld. Dat bedrag groeit maandelijks met 20 miljoen euro, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Mensen die 6 maanden niet betalen, komen in de wanbetalersregeling. Vanaf dat moment betaalt het College voor Zorgverzekeringen (CVS) de premie aan de verzekeraar, en legt het de wanbetaler een premie plus 30 procent boete op.

Voor nieuwe gevallen werkt dat redelijk, maar hardnekkige wanbetalers stromen nauwelijks uit, stelt RTL Nieuws. Tussen de 106 tot 128.000 wanbetalers hebben inmiddels een openstaande schuld van twee jaarpremies of meer.

773 miljoen langlopende schulden
Het programma vroeg cijfers op bij het CVZ en daaruit blijkt dat er nu voor 773 miljoen euro openstaat aan langlopende schulden. Daar komt 180 miljoen euro bij aan onbetaalde premies, inclusief de incassokosten en eigen risico.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) stelt niet te accepteren dat mensen hun zorgpremie niet betalen. 'Dit ondermijnt de solidariteit van het systeem.'




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten