maandag 2 juni 2014

Nu meer geld in portemonnee dan begin jaren negentig

Ondanks de economische malaise hebben doorsnee-huishoudens meer te besteden dan een paar decennia terug. © anp.


Ondanks de economische malaise hebben doorsneehuishoudens meer te besteden dan een paar decennia terug. Vergeleken met begin jaren negentig lag het besteedbaar inkomen van huishoudens in 2012 gemiddeld 15 procent hoger. Ten opzichte van eind jaren zeventig krijgen we ongeveer eenvijfde meer in de portemonnee. Het vermogen van Nederlandse huishoudens is wel fors geslonken.

Gemiddeld kunnen gezinnen nu wel minder uitgeven dan voor het begin van de crisis, eind 2008. Maar de inkomensdaling van de laatste jaren valt mee als die wordt vergeleken met de langere termijn, zo blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

'We zijn natuurlijk wel wat armer geworden door de crisis, maar als je het van een afstandje bekijkt, is Nederland nog steeds een welvarend land', zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. In 2012 bedroeg het besteedbaar jaarinkomen van huishoudens gemiddeld 33.200 euro, ongeveer evenveel als rond 2005.

Dat huishoudens tegenwoordig meer geld in het laatje krijgen dan jaren terug, heeft onder meer te maken met het toegenomen aantal tweeverdienersgezinnen. Tegenwoordig zijn steeds meer vrouwen actief op de arbeidsmarkt. Dat betekent voor veel gezinnen extra inkomsten.

Minder vermogen
Het vermogen van Nederlandse huishoudens is wel fors geslonken sinds het begin van de crisis, eind 2008. Dit komt voornamelijk doordat woningen zoveel minder waard zijn geworden, aldus het CBS.

Begin 2012 hadden huishoudens door de bank genomen zo'n 27.000 euro aan bezittingen. Dat is bijna de helft minder dan in januari 2008. De doorsneewaarde van huizen nam in de periode 2008-2012 af van 256.000 euro naar 231.0000 euro.


'Bij de meeste mensen zit het vermogen voornamelijk in hun huis', zegt Van Mulligen. Dat de Nederlandse vermogens zoveel kleiner zijn geworden, is volgens hem niet direct een probleem. 'Zolang mensen niet verhuizen, is er niets aan de hand. Het gaat vooral om een schuld op papier.'

Eind 2012 stond bij 1,4 miljoen huishoudens het huis onder water, doordat de hypotheekschuld hoger was dan de waarde van de eigen woning. Dat is bijna drie keer zoveel als begin 2008.

De waardedaling van woningen trof armere huishoudens over het algemeen iets harder dan rijkere, omdat bij rijkere huishoudens het huis vaak een kleiner deel van het vermogen uitmaakt.

Laagste inkomensniveau
Het besteedbaar inkomen is de afgelopen decennia gaandeweg gestegen langs de lijn van de economische ontwikkelingen. Het laagste inkomensniveau werd gerealiseerd rond 1985, midden in een ernstige economische crisis. Rond 1994 en 2004 was sprake van een kleinere achteruitgang als gevolg van de teruggelopen bedrijvigheid. Het hoogste inkomensniveau werd bereikt in 2007, tijdens een opbloei van de economie.

De inkomensongelijkheid in Nederland is al jaren relatief laag, blijkt verder uit het rapport. De verschillen tussen de hogere en lagere inkomens blijven naar Europese maatstaven klein.

Het CBS heeft bij het onderzoek rekening gehouden met de inflatie en het steeds kleiner worden van huishoudens. Bestond een doorsneegezin in 1977 nog uit bijna drie personen; in 2012 moesten er afgerond nog maar twee mensen rondkomen van het besteedbare huishoudinkomen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten