maandag 2 juni 2014

Rebellen proberen verkiezingen Syrië te verstoren met offensief


Rebellen in de omgeving van Aleppo voeren hun aanvallen op regeringsgebied op in de aanloop naar de verkiezingen. © ap.



Tientallen mensen zijn in de afgelopen drie dagen gedood of gewond geraakt bij opgevoerde aanvallen in de Syrische miljoenenstad Aleppo. Dat heeft het Syrisch Observatorium van de Mensenrechten vandaag gemeld. Rebellen bestoken wijken die in handen van de regering zijn in de aanloop naar de presidentsverkiezingen om die te heroveren of er ten minste de stembusgang te verstoren.

Zo hebben islamitische strijders militairen in Aleppo opgeblazen door explosieven in een tunnel onder een legerpost te plaatsen. Zeker twintig militairen en leden van regeringsgetrouwe milities kwamen daarbij om het leven.

De aanslag is opgeëist door het Islamitische Front. De strijders hebben zaterdag beelden van de explosie in de historische binnenstad op Twitter geplaatst, met de tekst 'uitstekende video'. Volgens hen zijn er 40 doden gevallen.

Het Observatorium telde sinds zaterdag zeker vijftig doden in Aleppo. Volgens de Syrische minister van Informatie werden die dag in een tijdsbestek van tien minuten alleen al twintig mensen gedood in de stad.

De opstandelingen hebben hun zogeheten hellekanon in stelling gebracht, zeiden minister Omran al-Zoubi en activisten ter plaatse. Dat stuk geschut van eigen makelij schiet met gasflessen vol springstof. Het kan enorme schade aanrichten, maar is hopeloos onnauwkeurig. De rebellen, die de afgelopen tijd in en rond Aleppo zijn teruggedrongen, zetten het hellekanon nu voor het eerst ook in de metropool in.




Assad verwachte winnaar
De Syrische presidentsverkiezingen vinden morgen plaats. President Bashar Assad is de gedoodverfde winnaar. In gebieden die in handen zijn van de rebellen gaan de verkiezingen hoogstwaarschijnlijk niet door. Strijders hebben gedreigd de stembusgang onmogelijk te maken.

Minister Al-Zoubi voorspelt desondanks een hoge opkomst. Hij verwacht dat de Syriërs 'de hele wereld zullen laten weten (...) dat ze terrorisme, bloedvergieten en de verwoesting van hun land verwerpen'.

Het Westen doet de verkiezingen af als een poging om het regime van Assad een zweem van electorale legitimiteit te verlenen. Assads twee tegenkandidaten vertegenwoordigen de oppositie niet en zouden geen schijn van kans maken.




Bron
Lees ook: Assad: gratie voor gevangenen in 'herenigd Syrië'
Lees ook: Assad kondigt amnestieregeling af
Lees ook: ISIS slaags met al-Nusrafront in noorden Syrië






Meer lezen: zoek berichten met dezelfde label; selecteer de label, klik, wacht tot de pagina vernieuwd is; scroll naar beneden voor nog meer berichten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten