zondag 26 april 2015

Dodental aardbeving Nepal opgelopen tot 2500


Nederland stuurt hulpteam van 62 man naar Nepal

© epa.



Het dodental van de aardbeving van zaterdag in Nepal is opgelopen tot 2500. Nederland stuurt een hulpteam naar Nepal om te helpen bij het zoeken naar slachtoffers van de aardbeving die het land trof. Het Nederlandse Urban Search and Rescue team (USAR.nl), bestaande uit 62 personen en acht honden, is gespecialiseerd in het zoeken en redden van personen die onder puin en wrakstukken zijn bedolven. Het team maakt deel uit van een bredere EU-reddingsoperatie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in overleg met de ministeries van Veiligheid en Justitie en Defensie besloten het team te sturen. Teamleider Peter Bos: ,,Ons belangrijkste doel is om mensen te redden. Het bijzondere aan deze aardbeving is dat er al zo'n 25 grote naschokken zijn geweest met een kracht van 4,5 op de schaal van richter. Dat is uitzonderlijk veel. Het betekent dat de huizen steeds minder stabiel worden en dat er nog meer gevaar voor instorting is. Het is daarom zeker zinnig dat we gaan'', aldus Bos.

De laatste klus van Bos en zijn team was bij de grote aardbeving in Haïti in 2010. ,,De beving in Haïti is wel vergelijkbaar met die in Nepal. We zijn erop voorbereid wat we daar zullen aantreffen.''

Transportvliegtuig
Vanavond om 20.00 uur vliegt het Nederlandse team met een transportvliegtuig van het ministerie van Defensie naar Kathmandu. Ook zal het Nederlandse vliegtuig vijf ton aan hulpgoederen vervoeren voor de noodhulporganisatie Artsen zonder Grenzen. Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) liet verder weten een bedrag van vier miljoen euro beschikbaar te stellen voor humanitaire hulp aan Nepal, uit te voeren door de zogenoemde Dutch Relief Alliance, een samenwerkingsverband van Nederlandse hulporganisaties en het ministerie van Buitenlandse Zaken dat vrijdag is gelanceerd.

Ploumen: ,,Er speelt zich in Nepal een verschrikkelijk drama af; mensen zijn dakloos en verkeren in onzekerheid over hun geliefden. We willen graag helpen om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen onder het puin vandaan te halen. Onze hulpverleners hebben heel veel ervaring en zijn meteen inzetbaar.''

De verwachting is dat het team maandagochtend om 04.00 uur (Nederlandse tijd) ter plaatse is en onmiddellijk aan het werk zal gaan.

Cultureel hart
Het dodental na de ramp loopt steeds hoger op. De aardbeving heeft ook het culturele en spirituele hart van het land beschadigd. Het straatarme land, waar hindoes (80 procent) en boeddhisten (9 procent) naast elkaar leven, staat vol met religieuze bouwwerken, zoals tempels en beelden. In de Kathmanduvallei, een gebied rond de Nepalese hoofdstad, staan verscheidene tempels en paleizen die op de werelderfgoedlijst van Unesco staan.

Veel bouwwerken bleken zoals het er nu naar uitziet, niet bestand tegen aardbevingen. Zo stortte de 62-meter hoge Dharahara-toren in Kathmandu volledig in. De toren was overigens al beschadigd door de aardbeving van 1934. En van de historische tempels op het beroemde Durbarplein in de hoofdstad is niets meer over.

Ook de wereldberoemde boeddhistische tempel Swayambunath, het spiritueel centrum voor Nepalese boeddhisten, is beschadigd. Swayambunath is ook bij toeristen populair en geldt als een van de meest bezochte bezienswaardigheden van de hoofdstad.

Buiten
Ziekenhuizen in de Nepalese hoofdstad Kathmandu hebben zieken en gewonden zondag naar buiten verplaatst na een serie naschokken. Patiënten zijn ondergebracht in provisorische tenten gemaakt van ziekenhuislakens, of liggen op stretchers in de open lucht.

Het centrale ziekenhuis in Kathmandu kan de stroom gewonden niet aan. Artsen zeggen dat ze minstens duizend extra bedden nodig hebben. Kinderen met meerdere verwondingen liggen op de stoffige vloeren, veel patiënten worden vroegtijdig ontslagen. Honderden gewonden met gebroken en bloedige ledematen liggen voor het ziekenhuis onder zeilen terwijl familie drinkwater en voedsel voor ze probeert te regelen.

Veel Nepalezen durven hun huis niet meer in uit vrees voor nieuwe schokken en brengen de nacht buiten door. Zij krijgen naar verwachting te maken met hevige regenbuien want de weersvoorspellingen zijn slecht. Een VN-woordvoerster sprak haar vrees uit voor het uitbreken van ziekten, omdat de riolering en waterafvoersystemen ook beschadigd zijn.

Alarmcentrale
Het aantal Nederlanders dat vanuit Nepal contact opneemt met alarmcentrale SOS International, loopt op. Aan het begin van zondagmiddag hadden 177 mensen zich in verbinding gesteld met de centrale, die namens alle Nederlandse alarmcentrales de hulpverlening coördineert.

Een woordvoerder bevestigde vandaag berichtgeving van de NOS. ,,Mensen melden zich met allerlei vragen. Over hoe zij terug kunnen en of ze langer in een hotel kunnen blijven bijvoorbeeld'', zegt de woordvoerder. Er zijn tot nu toe geen meldingen over Nederlandse gewonden of doden bij.

Cordaid
Ook Cordaid Mensen in Nood heeft een duit in het zakje gedaan. De organisatie heeft 50.000 euro beschikbaar gesteld. ,,Reddingsoperaties hebben nu de eerste prioriteit. Veel mensen hebben hun huizen verloren en zoeken een onderkomen buiten op straat of op open pleinen. Deze mensen proberen we nu te bereiken met voedselhulp en tijdelijk onderdak,'' zegt Caritas Nepal directeur Fr. Pius Perumana S.J. in Kathmandu. ,,Het was de ergste aardbeving die ik ooit heb meegemaakt in mijn leven. De naschokken zijn nog steeds sterk. Alles wijst erop dat we te maken hebben met een uitzonderlijke noodsituatie.''



Lees ook: Dodental in Nepal loopt op, nieuwe schok met kracht 6,7
Lees ook: Vliegtuig met 15 klimmers landt bij Kathmandu
Lees ook: Steeds meer Nederlanders in Nepal willen naar huis
Lees ook: Dodental Nepal boven 3.000, meer dan 6.000 gewonden
Lees ook: Verdeeldheid onder bergbeklimmers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten