donderdag 18 juni 2015

DNA slagtanden legt werkterrein stropers bloot

Slagtanden van een Afrikaanse olifant © thinkstock.


Amerikaanse onderzoekers hebben aan de hand van DNA-materiaal uit in beslag genomen ivoorpartijen de twee Afrikaanse hotspots waar stropers hun slag slaan vastgesteld. De ontdekking moet leiden tot gerichtere inzet van politie.

Om het leefgebied van de verschillende olifantenpopulaties in kaart te brengen, namen de wetenschappers monsters uit de poep van 1350 olifanten. De monsters werden verzameld op 71 locaties in 29 Afrikaanse landen.

Twee hotspots
Het genetisch materiaal uit de poep werd vergeleken met het DNA uit 28 ivoorpartijen die tussen 1996 en 2014 in beslag werden genomen. Zo ontdekten ze dat 96 procent van het ivoor uit vier regio's afkomstig was. Sinds 2007 komt de meerderheid van het ivoor zelfs uit slechts twee regio's: een gebied in Tanzania en het aangrenzende Mozambique en een gebied op de grenzen van Gabon, Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Internationale aanpak
De onderzoekers denken dat de techniek ook gebruikt kan worden om tijdig stroop-hotspots voor andere diersoorten op te sporen. Ze vrezen wel dat stropers snel naar een nieuw jachtgebied uitwijken, zodra hun werkterrein onder de aandacht van de politie is gebracht. Met het doorontwikkelen van de methode hopen ze een gecoördineerde internationale aanpak tegen stropers mogelijk te maken.

Bedreigde diersoort
Het hoge tempo waarin stropers de Afrikaanse olifantenpopulatie uitdunnen, maakt van de dieren een bedreigde soort. Naar schatting werden in 2011 40.000 Afrikaanse olifanten gedood. In dat jaar werd 41.000 kilo ivoor onderschept. In 2013 legden autoriteiten beslag op 51.000 kilo, waarvoor meer dan 50.000 olifanten gedood zouden zijn. Destijds werd de totale populatie op 434.000 olifanten geschat.

Ivoor heeft een belangrijk marktaandeel in de illegale handel. Volgens de onderzoekers is dat de op drie na grootste markt voor wereldwijde georganiseerde misdaad.


Wetenschappers ontdekten twee hotspots waar stropers de laatste jaren het vaakst hebben toegeslagen. Eén gebied in Tanzania op de grens met Mozambique. Het andere rondom Gabon, Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek. © Google Maps, bewerkt door redactie.



Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten