woensdag 14 september 2011

Doorvaartschip doormidden gebroken

Het scheepswrak blokkeert de zijrivier van de Weser. De berging duurt 7 tot 14 dagen, meldde het rivierbestuur Wasser- und Schifffahrtsverwaltung woensdag.

Het ongeval is mogelijk ontstaan doordat het roer uitviel. Het 85 meter lange schip botste dinsdagavond met de boeg tegen de oever, waarna het vast kwam te liggen tussen de twee kanten. Toen het eb werd, hing het schip in de lucht en brak het doormidden. De schipper en zijn gezin konden zich in veiligheid brengen aan de wal.



Het schip was geladen met circa 1000 ton ijzererts. „De berging is een mammoetklus”, aldus een woordvoerder van het rivierbestuur tegen media.

Andere schepen moeten voorlopig een omweg nemen, die 2 dagen langer duurt.

Volgens een woordvoerder van het Bureau Voorlichting Binnenvaart (BVB) valt de schade voor de Nederlandse binnenvaart richting Duitsland te overzien. „De Hunte is geen hoofdvaarweg. Bovendien kan er worden omgevaren via het Mittellandkanaal. Voor schepen met bestemming Bremerhaven betekent het 30 tot 40 uur vertraging.”

Het incident staat in geen vergelijking tot het ongeval in januari van dit jaar op de Rijn in Duitsland, aldus de BVB-woordvoerder. Toen zorgde een gekapseisde Duitse tanker met 2400 ton zwavelzuur voor een wekenlange stremming. Het leverde de Nederlandse binnenvaart een schadepost van vele miljoenen op.

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten